Końcówka roku to zawsze czas podsumowań. Rozliczenie z ubiegłorocznych postanowień, niekiedy czas zadumy i refleksji. Dla Wszystkich Nowy Rok to nowe plany, marzenia, kolejne cele do zdobycia. Noworoczne postanowienia, te małe jak i te duże dodają motywacji i siły na cały nadchodzący rok.
Gdy ucichną już sztuczne ognie, ostatnia butelka szampana z hukiem ogłosi Nowy Rok, zatrzymajmy się na chwilę i powiedzmy sobie: ten nowy, 2015, będzie dobry. Tyle dobrego może się zdarzyć! Zacznijmy Nowy Rok z wiarą we własne siły. Spokojnie, głęboki oddech, uśmiechamy się i stawiamy pierwszy krok w Nowym 2015 Roku. Odważnie i zdecydowanie.
Chcemy razem z Moją Mamą, życzyć Wam wszelkiej pomyślności w Nowym Roku. Wielu radosnych i niezapomnianych chwil. Pięknych i owocnych podroży. Odkryć i inspiracji kulinarnych. Miłości i zdrowia. A przede wszystkim, żebyśmy mogli wszyscy powiedzieć 31-ego grudnia 2015, że te dwanaście miesięcy, można zaliczyć do bardzo udanych. :)
Na ten piękny czas, jeszcze trochę świąteczny, niczym Trzej Królowie niesiemy Wam w darze przepis na ciasto, które w te Święta zrobiło furorę w naszym domu. Smacznego!
Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt(Zainspirowany przepisem z Jadłonomii)
Z masą makową własnej roboty!
Składniki na masę makową:
- 250 g maku
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g skórki kandyzowanej
- 50 g rodzynek
- 1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
- 1 łyżeczka olekju migdałowego
- 1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu
Przygotowanie:
Mak zalej gorącą wodą i pozostaw na 15 minut. Następnie odlej wodę i zmiel w maszynce dwa lub trzy razy. Zmielony mak wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego)
- 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- masy makowa
- 2 łyżki masła migdałowego (dostępnego w sklepie ze zdrową żywnością), ewentualnie masła orzechowego
Kaszę jaglaną (wcześniej podprażoną chwilę na suchej patelni, ja robię to zawsze zaraz po zakupie kaszy) zalej mlekiem, dodaj miód lub cukier, skórkę z pomarańczy i sól. Gotuj na malutkim ogniu 15 minut. Ugotowaną kaszę połącz z masą makową, dodaj masło migdałowe (lub orzechowe) i dokładnie zblenduj. Masa będzie gęsta.
Tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
Ciepłą polewą posmaruj wystudzone ciasto, udekoruj pomarańczami i włóż do lodówki na całą noc.
Składniki na polewę czekoladową:
- 2/3 puszki mleka kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włóż do garnuszka i cały czas mieszając podgrzewaj na małym ogniu, do momentu aż czekolada całkowicie się roztopi.
Składniki na kandyzowane pomarańcze:
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Sparzoną wrzątkiem pomarańczę pokrój na dość cienkie plastry. Zagotuj w rondlu wodę z cukrem, dodaj pomarańcze i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut. Mają być miękkie i przeźroczyste. Gotowe plastry wyjmij i osusz na papierowym ręczniku.
Bardzo polecam!
Autor: Córka
Rewelacja, zapachniało mi nim kiedy patrzyłam na zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńMakowiec wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
Ciasto jest niesamowite. Faktycznie, aromat powala z każdym kęsem. Wszystkiego najlepszego dla Was w Nowym Roku! :)
OdpowiedzUsuń