Kuchnię indyjską charakteryzuje korzystanie z największej gamy suszonych przypraw spośród wszystkich kuchni świata m.in. goździków, chilli, papryki, gałki muszkatołowej, kolendry, kurkumy,kminu rzymskiego. Przyprawy, łączone w unikalne kompozycje, nadają wyjątkowy aromat przygotowywanym potrawom. Jedną z z takich ziołowych mieszanek jest bez wątpienia, kompozycja garam masala, używana m.in. do sporządzenia jednego z najbardziej popularnych dań Indii, czyli kurczaka tikka masala.
Garam masala, w tłumaczeniu z hindi, to tzw. "gorąca mieszanka". Zwykle podkreśla smak potraw oraz uważana jest za składnik dający uczucie szczęścia i dobrego samopoczucia. Jest mieszaniną prażonych, następnie drobno zmielonych przypraw takich jak kmin rzymski, kolendra,pieprz czarny, kardamon oraz liścia laurowego, goździków, cynamonu, chilli i gałki muszkatołowej. Skład jest różny w zależności od miejsca pochodzenia. Mieszankę garam masala można znaleźć na wielu targach i w supermarketach, aczkolwiek panuje przekonanie, że najlepiej smakuje, gdy jest przyrządzona własnoręcznie ze świeżych składników. Przepis na prawdziwą garam masala i hinduskiego kurczaka tikka masala znajdziecie poniżej.
Garam masala
Składniki:
- 2 łyżki nasion kolendry
- 2 łyżki kminku
- 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki nasion kardamonu
- 1 pokruszona laska cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku
- 1 łyżeczka goździków
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię i prażymy przez około 10 minut, uważając żeby ich nie przypalić. Mieszamy co chwilę, do momentu ich zbrązowienia oraz wydzielania charakterystycznego dymnego, słodkiego aromatu. Patelnię z naszą garam masala, ściągamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Całość mielimy w młynku do kawy lub moździerzu. Gałkę muszkatołową dodajemy na samym końcu, gdy stopień zmielenia mieszaniny będzie taki sam jak postać naszej gałki.
Całość przechowujemy w próżniowych słoikach przez około 3 miesiące.
http://www.masala.com.pl/k359,kuchnia-indyjska-przyprawy-indyjskie.html
Kurczak Tikka Masala
(przepis na 4 porcje, przepis podpatrzony na Kwestii Smaku)
Składniki:
- 800 g filetu z kurczaka lub indyka
- pieprz czarny
- sól różowa (ja używam himalajskiej)
Składniki do marynaty:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu, papryki chilli, kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
Ponadto do sosu:
- 500 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam Sotille Gusto), lub około 1 kg świeżych pomidorów (obranych ze skórki, bez nasion, pokrojonych w kostkę)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 utarte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka: cynamonu, słodkiej papryki i kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2-3 łyżek serka mascarpone
- sól, pieprz
- ryż brązowy
- ryż biały
- liście świeżego tymianku lub kolendry
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać z mięsem i odłożyć na przynajmniej 30 minut do lodówki.
Po tym czasie, usunąć papierowym ręcznikiem nadmiar marynaty i podsmażyć kurczaka z obu stron przez około 1 minutę.W osobnym garnku, lub na dużej głębokiej patelni, podsmażyć na maśle przez około 1 minutę czosnek, uważając, żeby się nie przypalił. Następnie dodać wszystkie przyprawy, ciągle mieszając smażyć przez kolejną minutę.
Dodać pomidory, ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz. Zagotować. Następnie zmniejszyć nieco ogień, i gotować pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do tak przygotowanego sosu dodać podsmażone kawałki kurczaka. Całość gotować przez około 15-20 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać serek mascarpone. Dokładnie wymieszać i posypać świeżymi liśćmi tymianku lub kolendry. Podawać z ryżem lub z dodatkiem pieczywa.
Nie zawsze potrawy dają się estetycznie fotografować. Za to ich smak wynagradza wszystko!
Smacznego! :)
Super przepis!
OdpowiedzUsuń