Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

piątek, 30 stycznia 2015

Hinduski kurczak tikka masala

Hindusi wierzą, że cała nasza żywność jest darem bożym. Z tego też względu, cały proces przygotowywania posiłku powinien być traktowany z należytym szacunkiem oraz powagą. 


Przed przyrządzeniem potrawy, każdy szanujący się kucharz winien wysprzątać dokładnie swoją kuchnię oraz wyczyścić przyrządy kuchenne. Powinien także, zadbać o czystość własnego ciała, wskazana jest kąpiel i założenie czystego ubrania. Produkty, które będą użyte w trakcie przygotowywania potrawy powinny być najpierw dokładnie umyte. Coś co mnie najbardziej zaskoczyło? W kuchni indyjskiej, nie ma zwyczaju próbowania smaku dania podczas jego przygotowywania. Dobry kucharz, tylko sumienną praktyką, dochodzi do perfekcji w dodawaniu odpowiednich ilości przypraw, odpowiadających gustom i podniebieniom domowników.




Kuchnię indyjską charakteryzuje korzystanie z największej gamy suszonych przypraw spośród wszystkich kuchni świata m.in. goździków, chilli, papryki, gałki muszkatołowej, kolendry, kurkumy,kminu rzymskiego. Przyprawy, łączone w unikalne kompozycje, nadają wyjątkowy aromat przygotowywanym potrawom. Jedną z z takich ziołowych mieszanek jest bez wątpienia, kompozycja garam masala, używana m.in. do sporządzenia jednego z najbardziej popularnych dań Indii, czyli kurczaka tikka masala.

Garam masala, w tłumaczeniu z hindi, to tzw. "gorąca mieszanka".  Zwykle podkreśla smak potraw oraz uważana jest za składnik dający uczucie szczęścia i dobrego samopoczucia. Jest mieszaniną prażonych, następnie drobno zmielonych przypraw takich jak kmin rzymski, kolendra,pieprz czarny, kardamon oraz liścia laurowego, goździków, cynamonu, chilli i gałki muszkatołowej. Skład jest różny w zależności od miejsca pochodzenia. Mieszankę garam masala można znaleźć na wielu targach i w supermarketach, aczkolwiek panuje przekonanie, że najlepiej smakuje, gdy jest przyrządzona własnoręcznie ze świeżych składników. Przepis na prawdziwą garam masala i hinduskiego kurczaka tikka masala znajdziecie poniżej.


Garam masala

Składniki:

  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 2 łyżki kminku
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki nasion kardamonu
  • 1 pokruszona laska cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku
  • 1 łyżeczka goździków
Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię i prażymy  przez około 10 minut, uważając żeby ich nie przypalić. Mieszamy co chwilę, do momentu ich zbrązowienia oraz wydzielania charakterystycznego dymnego, słodkiego aromatu. Patelnię z naszą garam masala, ściągamy z ognia i pozostawiamy  do całkowitego ostygnięcia.
Całość mielimy w młynku do kawy lub moździerzu. Gałkę muszkatołową dodajemy na samym końcu, gdy stopień zmielenia mieszaniny będzie taki sam jak postać naszej gałki.
Całość przechowujemy w próżniowych słoikach przez około 3 miesiące.





http://www.masala.com.pl/k359,kuchnia-indyjska-przyprawy-indyjskie.html


Kurczak Tikka Masala
(przepis na 4 porcje, przepis podpatrzony na Kwestii Smaku)

Składniki:
  • 800 g filetu z kurczaka lub indyka
  • pieprz czarny
  • sól różowa (ja używam himalajskiej)
Składniki do marynaty:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu, papryki chilli, kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
Ponadto do sosu:
  • 500 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam Sotille Gusto), lub około 1 kg świeżych pomidorów (obranych ze skórki, bez nasion, pokrojonych w kostkę)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka: cynamonu, słodkiej papryki i kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2-3 łyżek serka mascarpone
  • sól, pieprz
Dodatki:
  • ryż brązowy
  • ryż biały
  • liście świeżego tymianku lub kolendry

Przygotowanie:


Kurczaka pokroić na drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać z mięsem i odłożyć na przynajmniej 30 minut do lodówki.
Po tym czasie, usunąć papierowym ręcznikiem nadmiar marynaty i podsmażyć kurczaka z obu stron przez około 1 minutę.
W osobnym garnku, lub na dużej głębokiej patelni, podsmażyć na maśle przez około 1 minutę czosnek, uważając, żeby się nie przypalił. Następnie dodać wszystkie przyprawy, ciągle mieszając smażyć przez kolejną minutę.
Dodać pomidory, ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz. Zagotować. Następnie zmniejszyć nieco ogień, i gotować pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do tak przygotowanego sosu dodać podsmażone kawałki kurczaka. Całość gotować przez około 15-20 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać serek mascarpone. Dokładnie wymieszać i posypać świeżymi liśćmi tymianku lub kolendry. Podawać z ryżem lub z dodatkiem pieczywa.

Nie zawsze potrawy dają się estetycznie fotografować. Za to ich smak wynagradza wszystko!
Smacznego! :)











Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz