Polecam warzywo, u nas mało znane i niedoceniane a przecież bardzo
dobre w smaku, bogate w witaminy i składniki mineralne. Można je dusić na
sklarowanym maśle, grillować, podsmażyć na oliwie z czosnkiem albo upiec. Można dodać do zupy lub spożywać na surowo, w postaci surówek i sałatek łącząc na
przykład z papryką, jabłkiem, awokado, rukolą, sałatą zieloną, orzechami i oliwą
z oliwek oraz kurczakiem. Ja lubię wieczorem chrupać na surowo. Wskazane zarówno
dla dzieci jak i osób starszych.
Fenkuł czyli
koper włoski, bo o nim mowa zawiera między innymi witaminę C (jedna bulwa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę
witaminę), flawonoidy – przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, potas,
który obniża wysokie ciśnienie krwi oraz witaminy z grupy B, magnez, fosfor i
wapń. Zawiera dużo błonnika co wspomaga odchudzanie i pomaga osobom mającym
problemy z układem trawiennym (reguluje wypróżnianie), a z uwagi na zawartość
olejków eterycznych łagodzi wzdęcia i skurcze brzucha.
Z uwagi na
zawartość fitoestrogenów wskazany dla kobiet w okresie menopauzy ale
również dla młodych mam z uwagi na właściwości mlekopędne. Koper włoski uważany
jest także za naturalny afrodyzjak.
Kupując należy zwracać uwagę na to, aby bulwa
była twarda z łodygami zakończonymi zielonym koperkiem.
Dzisiaj na blogu surówka z kopru włoskiego z
dodatkiem selera naciowego, jabłka i pestek dyni. Może być dodatkiem do ryby,
kurczaka lub kromki chleba z humusem. Długo zachowuje jędrność i chrupkość.
Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego
Smaczna i zdrowa
Składniki:
- 1 średni koper włoski
- 1 czerwone jabłko
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżki uprażonych pestek dyni.
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki soku z cytryny
- Sól, pieprz
(W wersji sałatkowej można dodać pokrojonego w kostkę,
podsmażonego na oliwie kurczaka oraz kawałki sałaty lodowej).
Przygotowanie:
Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój łodygi (można
wykorzystać do zupy), pokrój na ćwiartki
a następnie na bardzo cienkie plasterki. Można wykroić z bulwy twardy
środek (i zjeść bo jest pyszny). Wrzuć do miski i dodaj równie cienko pokrojone
pozostałe warzywa: seler naciowy z listkami i jabłko (ze skórką), posiekaną pietruszkę i pestki dyni.
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, sok z cytryny,
miód, sól i pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz