Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

wtorek, 27 stycznia 2015

Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego

Brakuje Wam pomysłów na zimową surówkę ?
Polecam warzywo, u nas mało znane i niedoceniane a przecież bardzo dobre w smaku, bogate w witaminy i składniki mineralne. Można je dusić na sklarowanym maśle, grillować, podsmażyć na oliwie z czosnkiem  albo upiec. Można dodać do zupy lub  spożywać na surowo,  w postaci surówek i sałatek łącząc na przykład z papryką, jabłkiem, awokado, rukolą, sałatą zieloną, orzechami i oliwą z oliwek oraz kurczakiem. Ja lubię wieczorem chrupać na surowo. Wskazane zarówno dla dzieci jak i osób starszych.

Fenkuł czyli koper włoski, bo o nim mowa zawiera między innymi witaminę C (jedna bulwa  pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), flawonoidy – przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, potas, który obniża wysokie ciśnienie krwi oraz witaminy z grupy B, magnez, fosfor i wapń. Zawiera dużo błonnika co wspomaga odchudzanie i pomaga osobom mającym problemy z układem trawiennym (reguluje wypróżnianie), a z uwagi na zawartość olejków eterycznych łagodzi wzdęcia i skurcze brzucha.
Z uwagi na zawartość fitoestrogenów wskazany dla kobiet w okresie menopauzy ale również dla młodych mam z uwagi na właściwości mlekopędne. Koper włoski uważany jest także za naturalny afrodyzjak.
Kupując należy zwracać uwagę na to, aby bulwa była twarda z łodygami zakończonymi zielonym koperkiem.


Dzisiaj na blogu surówka z kopru włoskiego z dodatkiem selera naciowego, jabłka i pestek dyni. Może być dodatkiem do ryby, kurczaka lub kromki chleba z humusem. Długo zachowuje jędrność i chrupkość.

Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego
Smaczna i zdrowa

Składniki:
  • 1 średni koper włoski
  • 1 czerwone jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki uprażonych pestek dyni.
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki  miodu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz

(W wersji sałatkowej można dodać pokrojonego w kostkę, podsmażonego na oliwie kurczaka oraz kawałki sałaty lodowej).


Przygotowanie:
Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój łodygi (można wykorzystać do zupy), pokrój na ćwiartki      a następnie na bardzo cienkie plasterki. Można wykroić z bulwy twardy środek (i zjeść bo jest pyszny). Wrzuć do miski i dodaj równie cienko pokrojone pozostałe warzywa: seler naciowy z listkami i jabłko (ze skórką), posiekaną pietruszkę i pestki dyni. 

Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz.
Połącz warzywa z sosem i wymieszaj.












Zima  we Włoszech

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz