Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

środa, 28 stycznia 2015

Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką

"Zawsze jem śniadanie na ciepło, bo daje mi niesamowitą energię. Uspokaja rozbiegane myśli, pomaga się skoncentrować i nastraja bardzo optymistycznie!" - Beata Pawlikowska

To, że powinniśmy jeść codziennie śniadania już wiemy. To, że śniadania są najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dającym niesamowity zastrzyk energii, też już wszyscy zakodowaliśmy. Ale dlaczego powinno się je spożywać na ciepło? W tym właśnie tkwi ich prawdziwa moc i dobroczynny wpływ na nasz organizm.


Ciepły posiłek rozgrzewa nasz organizm od środka. Organy wewnętrzne są lepiej ukrwione i dotlenione dlatego lepiej pracują. Szybciej "budzą się do życia" po zmniejszonej aktywności w ciągu nocy.  Rozgrzane narządy, działają prawidłowo i spełniają swoje funkcje. Uzdrawiająca kuchnia pięciu przemian, czyli sztuka gotowania potraw według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, mówi, że codzienne picie ciepłej wody o poranku pozwala usprawnić przemianę materii i szybko pobudzić do działania układ krążenia. Chińczycy twierdzą, że wówczas  ta woda "utrzymuje ciepły żołądek". Stymulujemy w ten sposób nasz układ trawienny i dostarczamy organizmowi energii na cały dzień.

Dlatego też, od pewnego czasu, każdego dnia po przebudzeniu wypijam na czczo szklankę ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny. Pobudzam żołądek do pracy i zwiększam moją odporność na wirusy i bakteria chorobotwórcze. Dodatkowo, obowiązkowym elementem każdego śniadania stały się ciepłe posiłki. Owsianki, jaglanki, omlety. Lekkie, pożywne i na ciepło.




Kasza jaglana z gruszką i cynamonem z dodatkiem domowej granoli. Najlepszy początek każdego dnia! To pyszne śniadanie robi się właściwie samo, w tym samym czasie kiedy ja zajmuję się moją poranną toaletą. Dodawanie gotowej granoli jest bardzo wygodne ponieważ zawiera ona już w sobie migdały, orzechy, sezam i żurawinę.

Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką

Składniki:
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki granoli
  • 1/2 gruszki
  • 1/2 łyżeczki miodu.
Przygotowanie:
Granolę wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą, w takiej ilości, żeby lustro wody było tuż nad powierzchnią granoli. Przykryj i odstaw na 10 minut. Woda zostanie całkowicie wchłonięta.
Kaszę jaglaną (lekko podprażoną na suchej patelni - zaraz po zakupie, co powoduje utratę goryczki) zalej wodą (w proporcji 1:2), dodaj szczyptę soli, szczyptę kurkumy i gotuj (od zagotowania) na małym ogniu 7-8 minut do chwili aż wchłonie całą wodę. Zdejmij z ognia i zamieszaj widelcem.
Dodaj granolę, pokrojoną gruszkę i 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie). Ja dodaje również szczyptę cynamonu.
Smacznego !








Niskokaloryczny styczeń Styczniowe Owsianki

3 komentarze:

  1. Jestem za, takie śniadania to ja lubię jeść :)
    Dziękuję za dodanie go do akcji!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciepłe, smaczne i pożywne śniadanie.
    Bardzo fajna propozycja.
    Do tego te gruszki - och nie ma jak gruszki ;)
    Pozdrawiam


    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń