Najwięcej łososia spożywa
się w Norwegii. Od 1998 do 2012 roku produkcja
tego gatunku w skandynawskim kraju, wzrosła trzykrotnie do 1.183.000 ton. Nie od dziś
wiadomo, że w Norwegii spożycie ryb i owoców morza jest dużo większe niż w
innych krajach na świecie, co oznacza, że mieszkańcy znad Morza Północnego przynajmniej
dwa razy w tygodniu jedzą te produkty, regularnie na obiad.
http://www.interia.pl/informacje-losos-norweski,tId,187502
No dobrze, ale w takim razie jak taki dorodny łosoś, dostaje
się do nas na talerz?
Zacznijmy od hodowli. W naturalnych warunkach, łososie jako ryby
anadromiczne, wędrują na czas rozrodu z mórz do rzek. Jego życie zaczyna się w zimnych, czystych rzekach i
potokach. W wieku 1- 3 lat zmierza do morza. Po ok.4 latach wraca z powrotem do
miejsca swojego „urodzenia“- na tarło. W warunkach hodowlanych, które
niestety wzbudzają wiele kontrowersji, łososie dorastają w dużych klatkach na
wodzie tzw. marach. Każda z nich ma 90 m w obwodzie i jest w stanie pomieścić 25 kg ryb na metr sześcienny,
co w przeliczeniu daje 120 tyś. ryb w jednej klatce. Co ciekawe, mary z małymi
łososiami są podświetlane w nocy, aby rybki szybciej dojrzały. Klatki,
przykrywa się też namiotami z siatki w celu ochrony przed ptactwem.
http://img4.garnek.pl/a.garnek.pl/015/778/15778375_800.0.jpg/baseny-do-hodowli-lososia.jpg
http://img4.garnek.pl/a.garnek.pl/015/778/15778375_800.0.jpg/baseny-do-hodowli-lososia.jpg
Dojrzałe sztuki są następnie transportowane, głównie
ciężarówkami, do całej Europy. Szacuję się, że Norwegia eksportuje prawie 2,2
miliona ton rocznie ryb na cały świat. Z powodu lokalizacji na peryferiach kontynentu, Norwegowie wynaleźli nowy sposób transportu żywych ryb na
długie dystanse. Najbardziej poszukiwane i najdroższe gatunki jadą do Francji i
Hiszpanii w... respiratorach. :) Do Chin, Japonii, czy do USA
głównie samolotami. Łososie są zawsze świeże, niejednokrotnie jeszcze żywe. Jak
sami Norwegowie podkreślają - "zapach ryb to zapach pieniędzy".
Niedawno w prasie pojawiły się jednak głosy,
jakoby hodowlane łososie norweskie zawierały w swoim składzie szkodliwe dla organizmu toksyny. Wynika to z
rodzaju paszy, która podawana jest rybom w masowych hodowlach. Naukowcy zalecają,
aby kobiety w ciąży i dzieci ograniczyły spożycie tego gatunku ryb, przez
wzgląd na niezbadany jak dotąd wpływ szkodliwych pierwiastków w mięsie ryby na organizm.
Przypuszcza się, że mogą one mieć niekorzystne oddziaływanie na układ nerwowy człowieka
i prawidłowy rozwój. Ponadto, łososie hodowlane są żywione paszą,
która sprawia, że w ich mięsie jest większe stężenie kwasów tłuszczowych
omega-6 niż omega-3. Dieta większości Europejczyków obfituje w kwasy
tłuszczowe omega-6, które występują w wysoce przetworzonym pożywieniu oraz produktach
typu fast food. Spożycie ich jest ok. 5 razy większe, niż jest to konieczne dla
optymalnego funkcjonowania mózgu. Dlatego jedną z zasad zdrowej diety powinna
być równowaga kwasów omega-6 i omega-3. Stąd też duże spożycie łososi z hodowli nie wpływa na tę równowagę. Jest to podstawowy dowód na to, że nie są tak
zdrowe, jak się powszechnie uważa.
Tak czy inaczej, łosoś z dobrej hodowli, to cenne źródło
kwasów omega - 3, które mają zbawienny wpływ na nasz układ odpornościowy i
sercowo-naczyniowy. Zapobiegają rozwojowi miażdżycy i przeciwdziałają stanom
zapalnym w organizmie.
Wniosek jest następujący. Należy jeść dużo ryb, pamiętać jednak musimy, żeby wybierać okazy z małych hodowli. A jeśli już postanowimy zaopatrzyć się np. w
łososia norweskiego z supermarketu, spróbujmy
wybierać te, które są karmione naturalną paszą, jak np. zooplanktonem, rybami, krewetkami czy kałamarnicami.
Obecnie na polskim rynku
najzdrowszą rybą z rodziny łososiowatych jest dziki łosoś z Alaski, łowiony w
wodach Pacyfiku. Zawiera on najwyższej jakości białka, witaminy, minerały i
właściwe stężenie kwasów tłuszczowych omega-3. Drugim, równie
wartościowym gatunkiem jest łosoś bałtycki. Najzdrowszy jest łosoś filetowany,
ze względu na zmniejszoną zawartość tłuszczu. Okazuje się, że niebezpieczny dla
zdrowia może być spożywany w dużych ilościach łosoś wędzony, ze względu na
zawartość rakotwórczej nitrozaminy, wytrącającej się w mięsie podczas obróbki.
My
proponujemy Wam dzisiaj łososia gotowanego na parze z puree z zielonego
groszku. Bardzo wartościowy, pożywny i zdrowy pomysł na obiad. Wybrałyśmy łososia atlantyckiego, który jest jednym z najlepszych i najwartościowszych gatunków, z tych dostępnych na polskim rynku. Smacznego!
Łosoś
gotowany na parze z puree z zielonego groszku.
(pomysł na puree z groszku oraz imbirową marchewkę zaczerpnięty od Beaty
Śniechowskiej)
Składniki:
Łosoś w marynacie:
- Około 40 dag filetu z łososia ( u nas atlantycki)
- 2 łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
- sól morska,
- czarny pieprz
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Kilka plasterków z cytryny
Mus z zielonego groszku:
- 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 20 dag zielonego groszku (świeży lub mrożony)
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól morska, świeżo mielony biały pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Marchewka:
- 2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki
- 2 łyżki oliwy
- 2 szczypty mielonego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól morska
Przygotowanie:
Pokrojony i osuszony filet z łososia skrop octem balsamicznym a następnie
dokładnie pokryj marynatą zrobioną z tymianku, soli, pieprzu, oliwy. Na wierzch
połóż plasterki cytryny. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Kaszę jaglaną zalej wrzącą wodą (w proporcji 1:2) i gotuj 15 minut.
Na patelni rozpuść masło, dodaj groszek, wlej około 1/ 2 szklanki wody i
duś około 10 minut.
Pokrojoną marchewkę wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, imbirem, szczyptą
soli.
Zagotuj wodę w urządzeniu do gotowania na parze. Włóż zamarynowanego
łososia i marchewkę. Gotuj 15 minut.
Ugotowaną kaszę wymieszaj z pokrojoną pietruszką i groszkiem. Dopraw solą i
białym pieprzem. Wymieszaj mikserem (możesz dolać troszkę wody gdyby masa była
za gęsta).
Na talerze
nakładaj porcje łososia, porcje puree z groszku i marchewkę.
Z podanych składników wychodzą 2 porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz