Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

piątek, 16 stycznia 2015

Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów

Uwielbiam odkrywać nowe książki, tak jak nadzienia tajemniczych potraw. Dziś chciałabym przedstawić Wam kompilację jednego i drugiego. Kiedy trafiam na naprawdę dobrą historię, dzielę się nią ze wszystkimi. Tak, też się stało w przypadku "Bezcennego". Przedstawiałam Wam już Zygmunta Miłoszewskiego przy okazji innej pozycji, a mianowicie „Ziarna Prawdy”, tegoż autora. Jeść przy książkach się nie powinno, ale w przerwach pomiędzy stronami wspomnianego autora można przecież coś przekąsić.



Tym razem, chciałabym zachęcić Was do przeczytania kolejnej Jego książki - „Bezcennego”, odmiennej od  poprzedniego cyklu z prokuratorem Szackim w roli głównej. Historia, opisana przez tego autora ujawnia jego talent do pisania powieści sensacyjnych w stylu Dana Browna czy Umberto Eco.
Jeżeli macie trochę wolnego czasu (z możliwością zarwania nocy), lubicie powieści sensacyjne,  kryminalne, tajemnicze, osadzone fabularnie w naszych czasach, z historią w formie retrospekcji w tle, napisane z dużym poczuciem humoru, to bardzo polecam Wam tę pozycję. Może niektórym, uświadomi też rozmiar kulturowych spustoszeń jakie dotknęły Polskę w czasie drugiej wojny światowej, co wydaje mi się faktem nie bez znaczenia.

W „Bezcennym” Miłoszewski powraca do wydarzeń z drugiej wojny światowej, ale większość akcji rozgrywa się w czasach współczesnych, z udziałem łatwych do rozszyfrowania, postaci z życia publicznego. Poszukiwacze dzieł sztuki, zagrabionych w Polsce podczas największego XX-wiecznego konfliktu, stają niespodziewanie przed szansą odzyskania "Portretu młodzieńca" Rafaela Santi z kolekcji Muzeum Czartoryskich w Krakowie. Polskim specjalistom, usiłują w tym przeszkodzić bezwzględni terroryści, za którymi stoją mocodawcy zza oceanu.
Akcja książki zaczyna się od terrorystycznego zamachu na kolejkę linową na Kasprowy Wierch, a później…. dzieje się, oj dzieje. :)
Nie zdradzając więcej szczegółów dodam tylko, że głównymi bohaterami są; Karol Boznański – obrotny marchand, Zofia Lorentz – pracownica Ministerstwa Spraw Zagranicznych ds. zaginionych skarbów kultury, Anatol Gmitruk – major służb specjalnych oraz Lisa Tolgfors – szwedzka włamywaczka.


Miłego czytania i ….zarwanych nocy, bo według mnie warto.

http://culture.pl/pl/dzielo/zygmunt-miloszewski-bezcenny


A w przerwach między kolejnymi zwrotami akcji mamy dla Was przepyszne pyzy z równie tajemniczym, jak rozdziały Miłoszewskiego farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów. Smacznego!

Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana
  • 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki dokładnie utłucz. Podziel na cztery części i wyjmij jedną ćwiartkę. Na to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

Soczewicę wypłucz, zalej wodą i gotuj przez około 15 minut od zagotowania.

Podsmaż na oliwie 1 cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj bardzo drobno pokrojone suszone pomidory.
Dodaj soczewicę, oregano, majeranek i pietruszkę. Wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.

Z ciasta ziemniaczanego odrywaj niewielkie kawałki, rozpłaszczaj na dłoni, nakładaj farsz i formuj kulki.
Zagotuj posoloną wodę, wkładaj pyzy, poczekaj aż wypłyną i gotuj 2-3 minuty na małym ogniu.

Podawaj z pokrojoną i zeszkloną na oliwie lub maśle cebulką. Doskonale smakują z surówką  z kiszonej kapusty.














Zdrowy obiad Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz