Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

wtorek, 5 maja 2015

Sałatka z kurczakiem, grejpfrutem i rukolą

Kolejna majówka za nami. Tym razem nie za długa, nie do końca pogodna, aczkolwiek w niektórych miejscach w Polsce pomiędzy burzowymi chmurami przedzierała się bardzo przyjemna aura. Ten weekend majowy miałam okazję spędzić z moimi najbliższymi na południowym-wschodzie naszego kraju, w mieście nazywanym "bramą Bieszczad". Sanok, bo tak nazywa się owa miejscowość przywitał mnie wprawdzie szarym niebem i mżawką, pożegnał jednak pięknym słońcem, śpiewem ptaków i lekkim, bieszczadzkim, ciepłym wiatrem.




Niedziela skłaniała wszystkich mieszkańców podkarpackiego miasta do wyjścia z domów i zaczerpnięcia świeżego powietrza. Jak mogłam oprzeć się takiej pokusie? odwiedziłam piękny rynek, a także podziwiałam widoki z Zamku Królowej Bony. Leniwie płynące wody Sanu, zielone wzgórza i sanockie domy zdawały się uśmiechać do mnie pokazując swoją najlepszą odsłonę w blasku majowego słońca. W oddali wyłaniał się Skansen będący największym muzeum architektury ludowej na otwartym powietrzu w Polsce.



 





















Z podkarpackiej krainy wróciłam z przepisem na niesamowicie wyglądającą i tak też smakującą sałatkę z kurczakiem, grejpfrutem i rukolą. Oczywiście, można przygotować ją również bez kurczaka. Smakuje równie dobrze. Smacznego!

Sałatka z kurczakiem, grejpfrutem i rukolą
(z dodatkiem orzeszków zimnych)

Składniki:
  • 1/2 paczki rukoli
  • ok. 300 g piersi z kurczaka
  • 1 grejfrut
  • 1 pomarańcza
  • 8-9 szt. suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki oleju ze słoika
  • 2 garści orzeszków ziemnych
  • sól
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki, lekko solimy i podsmażamy przez 4-5 minut na oleju spod pomidorów.
Pomarańczę obieramy i kroimy na kawałki.
Grejpfruta obieramy, w miarę możliwości usuwamy białe błonki i kroimy.
Mieszamy pomarańczę, grejpfruta i podsmażoną pierś z kurczaka. Dodajemy pokrojone suszone pomidory a na końcu rukolę.
Lekko mieszamy, posypujemy orzeszkami i podajemy.
Smacznego!















Autor: Córka
Sałatki na grilla

3 komentarze: