Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

poniedziałek, 11 maja 2015

Makaron z pieczonymi burakami z dodatkiem rukoli i słonecznika


"Już niejedna dama wysokiej wartości dla buraka zwykłego zbu­raczyć się zechciała, bo dorodny był wierzchem".

Dzisiaj na naszym stole rządzi burak, i do tego pieczony. Nie od dziś wiadomo, że to pospolicie występujące w Polsce warzywo to skarbnica prozdrowotnych właściwości. Wszystko to dzięki zawartym  w nim antocyjanom (tak, tak- to te same barwniki, które znajdziemy w czerwonym winie). Dzięki nim nasz organizm nabiera odporności, wolniej się starzeje i nabiera sił witalnych.





Twierdzi się, że zawarte w burakach antocyjany zapobiegają rozwojowi nowotworów, obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwwrzodowo (działając zasadotwórczo), niwelują zgagę i regenerują nasz układ krwiotwórczy.

To czerwone warzywo, to niesamowite źródło minerałów. Żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.
Z witamin, najwięcej znajdziemy witaminy C (zwłaszcza w kwasie buraczanym, gdzie większe ilości kwasu askorbinowego powstają w trakcie fermentacji). Ponadto burak to bogate źródło witaminy B1, która odpowiedzialna jest głównie za czynność układu nerwowego. Jej niedobór objawia się zmęczeniem, osłabieniem, zaburzeniami koncentracji i pamięci oraz depresją.

Buraki mają wysoki indeks glikemiczny (IG=64). Chorzy na cukrzycę, nie powinni zatem spożywać ich zbyt dużo. Wskazane są jednak u dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży, a także u osób narażonych na anemię ze względu duże ilości kwasu foliowego i żelaza.

Zawarte w burakach  składniki, nie dość, że wzmacniają odporność organizmu to wykazują również działanie przeciwwirusowe. Pamiętajmy o nich w okresie zachorowań na grypę i przy zwykłych przeziębieniach. Pomogą także w leczeniu męczącego i uporczywego  mokrego kaszlu, dzięki ich właściwościom wykrztuśnym. 

Buraki, podobnie jak soja, przydadzą się  kobietom w okresie menopauzy, Zmniejszają jej objawy i zapobiegają rozwojowi osteoporozy, dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny.

Składniki mineralne zawarte w burakach, rozpuszczają się w wodzie. Dlatego lepiej jest ich nie gotować, chyba że w zupie. Najlepiej jeśli zostaną upieczone w skórce, i dopiero później obrane przed jedzeniem. Jeśli jednak chcesz w 100% korzystać z ich bogactwa to pij jedną szklankę soku z surowych buraków każdego dnia!


"... ludzie są niegos­po­dar­ni... ty­le "bu­raków" w koło, a cu­kier ta­ki drogi..."


Zapraszamy na makaron z pieczonymi burakami! W sam raz na dzisiejszy obiad!. :)

Makaron z pieczonymi burakami z dodatkiem rukoli i słonecznika


Składniki:
  • 4 buraki
  • 250 g ugotowanego makaronu typu świderki lub łazanki
  • 4 łyżki prażonego słonecznika
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½  opakowania rukoli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 płaska łyżeczka cukru



Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente.

Buraki myjemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką  i pieczemy około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni .

Ostudzone buraki obieramy ze skórki, drobno siekamy lub ścieramy na grubej tarce.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy, wrzucamy buraczki, dodajemy ocet balsamiczny, cytrynę, cukier, sól, pieprz. Chwilę podsmażamy.

Mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy pestki słonecznika a przed samym podaniem rukolę. Można jeszcze dodatkowo skropić oliwą z oliwek (niekoniecznie).

Makaron smakuje zarówno na ciepło jak  i na zimno.


Smacznego!














Autor: Córka



2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba pomysł na ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko i łatwo! A smak rewelacja. :P

    OdpowiedzUsuń