Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

sobota, 2 maja 2015

Kalafior z czerwoną soczewicą i szpinakiem

Dla większości weekend majowy = odpoczynek. Niektórzy spędzą ten czas aktywnie, korzystając z przebłysków słońca, inni zafundują sobie porządne "nicnierobienie". Tak czy inaczej, piękny majowy czas to fantastyczna okazja do wszelkiego rodzaju pikników i spotkań w gronie przyjaciół. Naszą alternatywą na tradycyjną "kiełbaskę z grilla" będzie kalafior z czerwoną soczewicą i szpinakiem. Idealnie smakuje z zimnym piwem pszenicznym lub białym winem półwytrawnym. Życzymy na ten niestety nie tak długi weekend chwili wytchnienia i spokoju!




Kalafior z czerwoną soczewicą i szpinakiem

Składniki:

  • 100 g szpinaku
  • 1  kalafior
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (moczonej przez kilka godzin)
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ puszki mleka kokosowego
  • ¼ szklanki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka startego surowego imbiru
  • 2  łyżki sosu sojowego
  • ¾ szklanki surowego ryżu ( u mnie brązowy jaśminowy)


Wykonanie:

Ryż płuczę, zalewam wodą w proporcji 1:2, lekko solę i gotuję przez około 20 minut od momentu zagotowania.

Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, wsypuję curry i kolendrę, podgrzewam 30 sekund na mały ogniu.

Dodaję pokrojoną papryczkę chili (bez pestek)  i imbir a po 1 minucie różyczki kalafiora. Co chwilę  mieszając smażę przez 4 minuty.

Wrzucam pomidory, sól i podgrzewam pod przykryciem przez kolejne 4 minuty.

Po tym czasie dodaję odcedzoną soczewicę i gotuję do momentu aż soczewica będzie miękka (około 20 minut).

Dodaję szpinak, sok z cytryny, mleko kokosowe, posiekany drobno czosnek i sos sojowy.
Wszystko mieszam i podgrzewam przez 1-2 minuty.
Podaję z ugotowanym na sypko ryżem.


Smacznego!
















Autor: Córka

2 komentarze: