Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

czwartek, 5 lutego 2015

Dorsz w sosie pomidorowym, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą

Pozostając w temacie oleju kokosowego i jego smaku, proponujemy Wam dzisiaj dorsza w sosie pomidorowych, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą. Niezwykle pożywne i syte danie. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Smacznego!





Dorsz w sosie pomidorowym, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą

Składniki:
  • 1/2 kg filetów z dorsza
  • 1 i 1/2 puszki ciecierzycy (lub 60 dag namoczonej i ugotowanej)
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (lub 40 dag obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)
  • 3/4 puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 1 łyżeczka curry w proszku lub pasty curry w słoiczku.
  • Sól, pieprz
Przygotowanie:

Zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i curry. Smaż 1 minutę.
Dodaj pomidory i mleko kokosowe. Gotuj około 7 minut. Część wody powinna wyparować.
Dodaj odcedzoną z wody ciecierzycę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu około 6 minut.
Dorsza pokrój na spore kawałki, włóż do sosu, dodaj pietruszkę lub kolendrę i gotuj już nie mieszając około 6 minut..


Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.






Autor: Mama

2 komentarze: