Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

czwartek, 14 kwietnia 2016

Curry ze szpinakiem i ziemniakami

Szybko, pomysłowo i smacznie. Curry ze szpinakiem i ziemniakami. Idealne danie dla osób ceniących sobie indyjskie przyprawy i nie tylko. Smacznego!



Curry ze szpinakiem i ziemniakami

Składniki:
  • 750 g ziemniaków
  • 150 g szpinaku
  • 300 g mrożonego, zielonego groszku
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • mleko kokosowe – 1 puszka
  • 1i ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 drobno pokrojona papryczka chilie (bez pestek)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego nierafinowanego cukru
  • pieprz i sól himalajska
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki.

Liście szpinaku dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę, imbir i czosnek wkładamy do blendera, dolewamy 1/3 szklanki wody i miksujemy.

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy zmiksowaną pastę, kmin rzymski i pastę curry . Podsmażamy kilka minut.

Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy cukier, sos sojowy, kurkumę, papryczkę chili i ziemniaki. Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut (należy uważać, żeby nie rozgotować za bardzo ziemniaków – moje gotowały się troszkę za długo)

Dodajemy rozmrożony groszek i gotujemy 4 minuty. Dokładamy szpinak i gotujemy przez chwilę, do momentu aż zwiędnie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny i gotowe.

Smacznego!






Autor: Mama

2 komentarze:

  1. bardzo podobny przepis pojawił się ostatnio na kwestii smaku. Ale potwierdzam, że curry pyszne i proste w wykonaniu, sama robiłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brakuje kurczaka obok i będzie piękne pełne pyszne danie ;D

    OdpowiedzUsuń