Szybko, pomysłowo i smacznie. Curry ze szpinakiem i ziemniakami. Idealne danie dla osób ceniących sobie indyjskie przyprawy i nie tylko. Smacznego!
Curry ze szpinakiem i ziemniakami
Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 150 g szpinaku
- 300 g mrożonego, zielonego groszku
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- mleko kokosowe – 1 puszka
- 1i ½ szklanki bulionu warzywnego
- 1 drobno pokrojona papryczka chilie (bez pestek)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka pasty curry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka pasty curry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka brązowego nierafinowanego cukru
- pieprz i sól himalajska
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki.
Liście szpinaku dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę, imbir i czosnek wkładamy do blendera, dolewamy 1/3 szklanki wody i miksujemy.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy zmiksowaną pastę, kmin rzymski i pastę curry . Podsmażamy kilka minut.
Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy cukier, sos sojowy, kurkumę, papryczkę chili i ziemniaki. Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut (należy uważać, żeby nie rozgotować za bardzo ziemniaków – moje gotowały się troszkę za długo)
Dodajemy rozmrożony groszek i gotujemy 4 minuty. Dokładamy szpinak i gotujemy przez chwilę, do momentu aż zwiędnie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny i gotowe.
Smacznego!
Autor: Mama
bardzo podobny przepis pojawił się ostatnio na kwestii smaku. Ale potwierdzam, że curry pyszne i proste w wykonaniu, sama robiłam. ;)
OdpowiedzUsuńBrakuje kurczaka obok i będzie piękne pełne pyszne danie ;D
OdpowiedzUsuń