Szczaw polny zna chyba każdy. W kuchni nie doceniany. Kojarzony z niezbyt przyjemnym i kwaśnym smakiem. Postanowiłyśmy z mamą zmienić Wasze nastawienie do tej jakże zdrowej rośliny (m.in. bogate źródło witaminy C i korzystny wpływ na kondycję naszej skóry). Przedstawiamy zupę szczawiową z dodatkiem szpinaku i warzyw. To naprawdę prawdziwa bomba witaminowa!
Zupa szczawiowa z ryżem
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ pora
- kawałek selera
- 2 ziemniaki pokrojone na ćwiartki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 litry wody
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- około 300 g szczawiu
- 1 duża garść szpinaku
- sól, pieprz
Marchew, pietruszkę, seler, por i ziemniaki zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, sól i gotujemy bulion (około 3o-35 minut od zagotowania). Wyjmujemy ugotowane warzywa, ziele i liście laurowe. Odkładamy na bok, nie będą potrzebne.
Dodajemy dokładnie umyty szczaw i szpinak pokrojony na mniejsze kawałki. Gotujemy 2-3 minuty.
Zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy w blenderze.
Dodajemy sos sojowy, pieprz i sól do smaku, jeżeli jest taka potrzeba gotujemy jeszcze 1 minutę i gotowe. Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać do zupy 3-4 łyżki śmietany (ja nie dałam).
Podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Smacznego!
Autor: Córka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz