Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kopytka ze szpinakiem i masłem szałwiowym

W miniony weekend w naszej kuchni zagościły zupełnie nowe smaki. Połączenie szpinaku i sera ricotty nikogo już nie dziwi, dlatego postanowiłyśmy wzbogacić to połączenie w niecodzienny dodatek. Szałwia, bo o niej mowa to niesamowicie aromatyczna przyprawa. Nie bez podstaw zasługuję na swoją łacińską nazwę- salvere, co oznacza "leczyć", "ratować". Posiada wiele właściwości leczniczych, a zawarte w niej wonne olejki eteryczne są w stanie "uratować" niejedną potrawę i dodać niepowtarzalnego smaku.

Szałwia lekarska (Salvia officinalis), dzięki specyficznemu zestawowi zawartych w niej substancji, znalazła zastosowanie w wielu dziedzinach medycyny. Zwalcza infekcje i wirusy, działa bakterio- i grzybobójczo, stosowana do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej. Ogranicza potliwość, poprawia pracę układu trawiennego, pielęgnuję skórę (przydatna w leczeniu m.in. grzybic, trądzika i łuszczycy). Znalazła zastosowanie w łagodzeniu objawów menopauzy, ogranicza uderzenia gorąca i zmniejsza częstotliwość uporczywych nocnych potów. Osłabia dolegliwości w trakcie menstruacji, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Najlepiej smakuje w formie naparu z niewielką ilością miodu.

Poniżej przedstawiamy przepis na kopytka ze szpinakiem i masłem szałwiowym.



Pyszne kopytka ze szpinakiem i masłem szałwiowym

Składniki:
  • 350 g świeżego szpinaku
  • 1i 3/4 szklanki mąki (u mnie gładka orkiszowa)
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 8 listków szałwii
Przygotowanie:

Szpinak (same listki bez łodyżek) myjemy, osuszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobniutko posiekany czosnek, po kilku sekundach dodajemy szpinak, mieszamy i dusimy około 2 minuty. Zostawiamy do wystudzenia.

Na stolnicę wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy ricottę , 2 łyżki parmezanu, odciśnięty z wody i pokrojony szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Wyrabiamy ciasto.

Następnie odrywamy po kawałku i formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy i kroimy niewielkie kluseczki.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy listki szałwii, dorzucamy sól, pieprz, i smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Gotujemy w garnku lekko osoloną wodę. Gdy zawrze, wrzucamy kopytka. Gotujemy 1 minutę od momentu gdy wypłyną na powierzchnię.

Nakładamy na talerze, polewamy masłem i posypujemy resztą parmezanu.

Smacznego!







Autor: Córka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz