Szałwia lekarska (Salvia officinalis), dzięki specyficznemu zestawowi zawartych w niej substancji, znalazła zastosowanie w wielu dziedzinach medycyny. Zwalcza infekcje i wirusy, działa bakterio- i grzybobójczo, stosowana do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej. Ogranicza potliwość, poprawia pracę układu trawiennego, pielęgnuję skórę (przydatna w leczeniu m.in. grzybic, trądzika i łuszczycy). Znalazła zastosowanie w łagodzeniu objawów menopauzy, ogranicza uderzenia gorąca i zmniejsza częstotliwość uporczywych nocnych potów. Osłabia dolegliwości w trakcie menstruacji, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Najlepiej smakuje w formie naparu z niewielką ilością miodu.
Poniżej przedstawiamy przepis na kopytka ze szpinakiem i masłem szałwiowym.
Pyszne kopytka ze szpinakiem i masłem szałwiowym
Składniki:
- 350 g świeżego szpinaku
- 1i 3/4 szklanki mąki (u mnie gładka orkiszowa)
- 250 g ricotty
- 1 jajko
- 4 łyżki startego parmezanu
- 4-5 ząbków czosnku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki masła klarowanego
- 8 listków szałwii
Szpinak (same listki bez łodyżek) myjemy, osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobniutko posiekany czosnek, po kilku sekundach dodajemy szpinak, mieszamy i dusimy około 2 minuty. Zostawiamy do wystudzenia.
Na stolnicę wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy ricottę , 2 łyżki parmezanu, odciśnięty z wody i pokrojony szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Wyrabiamy ciasto.
Następnie odrywamy po kawałku i formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy i kroimy niewielkie kluseczki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy listki szałwii, dorzucamy sól, pieprz, i smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Gotujemy w garnku lekko osoloną wodę. Gdy zawrze, wrzucamy kopytka. Gotujemy 1 minutę od momentu gdy wypłyną na powierzchnię.
Nakładamy na talerze, polewamy masłem i posypujemy resztą parmezanu.
Smacznego!
Autor: Córka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz