Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

piątek, 29 stycznia 2016

Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej

Coś pikantnego i na szybko? Wystarczy zmieszać ze sobą ugotowaną kaszę jaglaną, suszone pomidory, mąkę, jajko i przyprawy, a przepyszne pikantne kotleciki podbiją Waszą kuchnię!!
Nam, najlepiej smakują z sałatką z selera naciowego oraz kopru włoskiego. Przepis tutaj. Idealne połączenie. Spróbujcie sami! 




Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej
Z dodatkiem suszonych pomidorów i musztardy

Składniki:
  • 1 i ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 małe jajko
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki mąki
  • 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • sól i pieprz
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (Cayenne)
  • 1 płaska łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oliwy, po chwili dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy na małym ogniu.

Do miksera wrzucamy pokrojone pomidory, kaszę jaglaną, musztardę, przecier pomidorowy, mąkę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pestki słonecznika, mieszamy i lepimy małe kotleciki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut.

Podajemy na ciepło albo na zimno z dodatkiem dowolnej sałatki np. z kopru włoskiego, jabłka i selera naciowego.

Smacznego!










Autor: Mama


Niskokaloryczny styczeń 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz