Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

piątek, 22 stycznia 2016

Koktajl na mleku roślinnym z jarmużem i kakao

Kakao nazywane bywa napojem bogów.  Według Azteków, remedium na starość. Idealny dodatek do śniadania lub na rozgrzanie w długie zimowe wieczory. Jakie właściwości lecznicze kryje w sobie ten tajemniczy, brązowy proszek? 




Kakao powstaje z nasion kakaowca, które poddawane są wtórnej fermentacji, a następnie suszeniu. Tak uzyskane nasiona praży się i mieli, w wyniku czego powstaje gęsta masa, z której w procesie tłoczenia otrzymuje się masło kakaowe, szeroko stosowane m.in. w kosmetyce. Odtłuszczone wytłoczyny, zmielone przybierają postać proszku o brunatnym kolorze - kakao.

Czekolada to mieszanka kakao i masła kakaowego, Aztekowie pijali ją na zakończenie posiłku, przed wypaleniem tytoniu i sjestą. Kakaoterapia, to uznana przez współczesnych naukowców, metoda profilaktyki takich chorób cywilizacyjnych  jak wylew, zawał serca, rak czy cukrzyca.

Kakao to  świetny afrodyzjak, ma właściwości poprawiające krążenie. Wzmaga koncentrację i poprawia humor. Nie na darmo mówi się, że " na chandrę najlepsza jest czekolada". Wszystko dzięki dużej zawartości  magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu i cynku. Dzięki tym składnikom, redukuje stres i wyczerpanie. Polecane jest szczególnie uczniom, studentom oraz wszystkim przemęczonym i zestresowanym osobom. Odkryto powiązania między brakiem tych składników mineralnych, a stanem napięcia przedmiesiączkowego, dlatego wiele kobiet uważa, że czekolada pomaga im poprawić samopoczucie. 

Ziarno kakaowca zawiera najwyższa dawkę antyoksydantów, chronią nas one przed uszkodzeniem DNA, wirusami, rakiem i chorobami skóry. Kakao obok aceroli, to najbogatsze źródło przyswajalnej witaminy C.

U nas na blogu ciekawa propozycja. Koktajl na mleku roślinnym z jarmużem i kakao. Mieszanka wybuchowa, ale za to pyszna i zdrowa!


Koktajl na mleku roślinnym z jarmużem i kakao


Składniki:
  • 1 szklanka mleka roślinnego ( u nas kokosowe)
  • 1 banan
  • 2 liście jarmużu (bez łodyg)
  • 2 plastry ananasa
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 ogórka zielonego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy. Najlepiej smakuję schłodzony.








Autor: Córka



Niskokaloryczny styczeń 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz