Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

wtorek, 21 października 2014

Potrawka z piersi indyka, cukinii, kukurydzy i pomidorów

Zima zbliża się wielkimi krokami. Na zewnątrz coraz chłodniej, za oknem coraz ciemniej. Rozpoczyna się również czas zakupów i gromadzenia zapasów na zimę. Podróże do pracy są coraz dłuższe, toteż czasu dla siebie mniej i mniej. Dlatego właśnie prezentuję krótki artykuł, i szybką w przygotowaniu potrawę na jesienny czas.




Jesień w pełnej krasie. Stragany na targach pełne są jeszcze sezonowych warzyw i owoców, chociaż niektóre z nich będą się już pomału kończyły. Przez ostatnie lata jesień bywała długa i słoneczna co powodowało, że mogliśmy dłużej cieszyć się świeżymi pomidorami, papryką, cukinią, fasolką szparagową i innymi jesiennymi warzywami. Miejmy nadzieję, że i ten rok będzie dla nas łaskawy, chociaż synoptycy straszą nas prognozami zapowiadającymi nawet pierwsze opady śniegu już niebawem. Może dlatego moje zakupy na Kleparzu wyglądają tak jakby jutro miała zacząć się zima, a ja chciałabym zgromadzić jak największe zapasy. Nie mam jednak warunków do dłuższego przechowywania takiej ilości warzyw,  dlatego muszę je wszystkie wykorzystać jak najszybciej. Nic nie może się zmarnować. Ponieważ czasu jak zwykle brakuje staram się robić proste potrawy, szybkie w przygotowaniu ale smaczne i treściwe. Dzisiaj kolejny przepis na taką szybką  potrawę.

Potrawka z piersi indyka, cukinii, kukurydzy i pomidorów

Składniki:

  •      1/2 kg piersi z indyka
  •     2 cukinie
  •      2 cebule
  •     4 ząbki czosnku
  •      5-6 pomidorów pozbawionych skórki i pestek lub 1 puszka pomidorów
  •   1 kolba kukurydzy lub 3/4 puszki kukurydzy
  •    1 łyżka ziół prowansalskich
  •      Sól, pieprz
  •    3 łyżki oliwy
  •    3 łyżki pokrojonej bazylii
  •   1/2  łyżeczki cukru
  •    Około 1/3 szklanki wody
Wykonanie:

Przygotować wszystkie składniki:  kukurydzę obrać z kolby, indyka pokroić w kostkę, cukinię w słupki, pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na dość drobne kawałki, cebulę pokroić w kostkę a czosnek w cienkie plasterki.
W rondlu lub na głębokiej patelni zeszklić cebulę na rozgrzanej oliwie, po chwili dodać czosnek, a następnie pokrojonego indyka i smażyć mieszając przez około 2 minuty.
Dodać pomidory, kukurydzę, cukinię, zioła, cukier, sól i pieprz.
Garnek przykryć i dusić potrawę około 15 minut. Po zakończeniu duszenia dodać posiekaną bazylię.
Potrawka doskonale smakuje podana z ryżem lub makaronem.

* Aby szybko obrać kukurydzę z kolby należy trzymać pionowo w jednej dłoni kolbę kukurydzy a drugą okrawać ziarna ostrym nożem.

Smacznego!


 


Smaczna Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz