Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

poniedziałek, 29 września 2014

Zapiekane w piekarniku risotto z bakłażanem, cukinią i pomidorami

W Krakowie aż roi się od kulinarnych inicjatyw, którymi warto się zainteresować. Nie brakuje ludzi ciekawych, młodych, starszych, studentów i ludzi pracujących w różnorodnych zawodach, którzy chcą zasmakować w czymś nowym i uraczyć swoje podniebienie czymś innym niż na co dzień. W ostatnią sobotę odwiedziłam dwa miejsca, w których można było skosztować kulinarnych tworów różnych kucharzy i spędzić czas w miłej atmosferze.


Pierwsza z imprez to FoodStock: Before & After zorganizowana w Klubie Fabryka na krakowskim Zabłociu. Bardzo ciekawy industrialny klimat wnętrza, połączony z przyjemną muzyką i przemyślanym rozmieszczeniem stanowisk, (świetny pomysł z długim stołem  usytuowanym na środku hali i niby prowizorycznymi, ale niesamowicie klimatycznymi siedziskami na zewnątrz budynku). Cuda prezentowane na stanowiskach można było spożyć wymieniając określoną ilość kuponów nabywanych u przemiłej i pomocnej obsługi. A na stoiskach różnorodności! Od rozmaitych tart, przez profesjonalnie przygotowane sushi po innowacyjne zupy. Po prostu wspaniale. Kapitalny sposób na spędzenie czasu ze znajomymi w trochę niecodzienny sposób.

















Druga z inicjatyw mieściła się w pokomunistycznym pomniku Krakowa – Hotelu Forum, a nazywała się Targ: Prawdziwe Produkty. Tutaj z kolei atmosfera była troszkę bardziej błoga, łagodna i spokojna. W sporym holu usytuowanych było kilka stanowisk z naturalnymi, zdrowymi, ekologicznymi produktami, warzywami, owocami, przyprawami i innymi smakołykami. Odczucie towarzyszące temu wydarzeniu: świeżość i spokój. Te dwa słowa chyba najlepiej odpowiadają relaksacyjnej atmosferze zapewnionej przez organizatora, czyli Forum Przestrzenie. Zapachy unoszące się w powietrzu i jakość prezentowanych produktów zachęcała niezmiernie i inspirowała do wymyślania w głowie potraw, które można by było z nich przyrządzić. Oczywiście nie mogłam się powstrzymać, wyciągnęłam portfel i stałam się szczęśliwą posiadaczką części tych pyszności.














Doświadczenia z minionego weekendu potwierdziły moją tezę na temat tych i podobnych imprez. Mianowicie: ludzie po prostu lubią dobrze zjeść i w coraz większym stopniu zwracają uwagę na to, co jedzą. Zarówno starsi, jak i młodsi coraz częściej patrzą w talerz i starają się, aby to, co się na nim znajduje było zdrowe. Pochwalam! Brawo!



A na blogu przepis na zapiekane w piekarniku risotto z bakłażanem, cukinią i pomidorami! Wszystkie składniki kupione na Targu Prawdziwych Produktów. Zdrowo, smacznie i ekologicznie!


Zapiekane w piekarniku risotto z bakłażanem, cukinią i pomidorami

Składniki:
  • 400g cukinii
  • 400g  bakłażana
  • 400g  pomidorów
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 100g ryżu do risotto
  • 1/2  szklanki oliwy z oliwek
  • 200g sera żółtego
  • Sól, pieprz
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:

Na dwóch łyżkach oliwy, na małym ogniu podsmażać cebulkę, aż będzie szklista i miękka, dodać czosnek a następnie pokrojonego w kostkę (2x2 cm) bakłażana i mieszając chwilę podsmażyć.
Dodać ryż a po chwili wlać bulion.
Zagotować, dodać przecier, resztę oliwy, pomidory obrane ze skórki i drobno pokrojone, cukinię pokrojoną w kostkę podobną jak bakłażan, sól, pieprz. Chwilę pogotować  na małym ogniu. Dodać pietruszkę i całość wyłożyć do zamykanego, żaroodpornego naczynia (można też naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową jak nie posiada pokrywy).
Piec 40 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Po tym czasie dodać do risotta ser żółty, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać jeszcze przez 15 minut.
Najlepiej smakuje podane od razu po upieczeniu.


Smacznego!





Autor: Mama

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz