Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

wtorek, 14 listopada 2017

Kasza jaglana zapiekana z serem i jabłkami

Ciepłe śniadanie to podstawa moich zimowo-jesiennych poranków. Kiedy jeszcze nie do końca obudzona chcę szybko pobudzić organizm do życia, sięgam po wartościowy posiłek, obowiązkowo na ciepło.
Rozgrzany żołądek to zdrowy żołądek. Śniadanie na ciepło daje mi energię i siłę cały dzień, wzmacnia organizm i sprawia, że nawet "najcięższe" poranki nie są dla mnie wyzwaniem!  



Kasza jaglana zapiekana z serem i jabłkami – pyszne ciepłe śniadanie

Składniki:
  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 i 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 10 – 15 dag twarożku (u mnie kozi)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru kokosowego
  • 3 - 4 jabłka
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Podprażoną wcześniej kaszę jaglaną zalewamy mlekiem, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem 12-14 minut.

Na jednej łyżce masła podsmażamy obrane i dość drobno pokrojone jabłka, dodajemy cynamon i 1-2 łyżki cukru kokosowego.

Do połowy ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy serek, mieszamy.

Miseczki do zapiekania (kokilki) smarujemy masłem, nakładamy kaszę z serkiem, następnie prażone jabłka a na końcu resztę kaszy. Na wierzch kładziemy kawałeczki masła klarowanego.

Przykrywamy folią i zapiekamy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Ja najczęściej wszystko przygotowuję wieczorem, wkładam kokilki do lodówki a rano tylko zapiekam. Z podanych składników wychodzą trzy porcje.




Smacznego!

Autor: Córka


1 komentarz: