Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

poniedziałek, 30 stycznia 2017

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

Zapraszamy na naleśniki! W roli głównej farsz szpinakowy z dodatkiem ricotty i parmezanu. Całość zapieczona w sosie pomidorowych o aromacie czosnku oraz oregano. 
Szybki obiad lub wytworna kolacja.
Smacznego! 


Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym
(pomysł zainspirowany przepisem z Kwestia Smaku)



Składniki:

Naleśniki:
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki gazowanej wody 
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju lub masła
Nadzienie:
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 100 g ricotty
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta czosnku w proszku
Sos pomidorowy:
  • 700 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta cukru
  • kilka listków świeżej bazylii
Dodatkowo:
  • 200 g sera mozzarella w kulce


Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę , sól i miksujemy. Dodajemy 1 łyżkę roztopionego masła lub oleju i jeszcze raz mieszamy. Resztę tłuszczu wykorzystujemy do smażenia naleśników. Z podanej porcji wychodzi około 10 naleśników.

Odmrożony i odciśnięty szpinak mieszamy z ricottą, parmezanem, jajkiem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.

Nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy w ruloniki.

Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na oliwie. Dodajemy passatę pomidorową, sól, pieprz, cukier, suszone oregano i bazylię. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Naczynie do zapiekania ( ok. 40 x 25cm) smarujemy oliwą i układamy naleśniki (jeden obok drugiego), zalewamy sosem i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15 minut.

Po tym czasie wierzch zapiekanki posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy 3-4 minuty do momentu aż ser całkowicie się rozpuści.

Smacznego!








Autor: Mama

3 komentarze:

  1. ależ apetycznie wyglądają:) wspaniałe danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń