Dzisiaj zdrowe ciasto, które bardzo szybko można przygotować nawet po ciężkim dniu w pracy. Bezglutenowe z jabłkami. Łapcie przepis!
Lekkie ciasto z jabłkami
(bezglutenowe)
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mielonych migdałów lub orzechów włoskich (dwie, trzy garści)
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 200 g rozpuszczonego oleju kokosowego (można zastąpić roztopionym masłem)
- 4 jajka
- 5 dużych jabłek
- 1/3 szklanki cukru brązowego nierafinowanego
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- sok z ½ cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów lub sody)
Przygotowanie:
3 jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, dodajemy sok z cytryny i cynamon. Odkładamy na bok
Do miski miksera wlewamy olej i dodajemy żółtka. Mieszamy na średnich obrotach. Po chwili dodajemy cukier, mąki, zmielone migdały lub orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Łączymy wszystkie składniki.
Dodajemy ubite na sztywną pianę białka a następnie jabłka (mieszamy łyżką).
Pozostałe 2 jabłka dokładnie myjemy i pozostawiając skórkę kroimy w plasterki.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy plasterki jabłek.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy 45 minut..
Autor: Mama
Witam, czy zamiast mąki kokosowej może być inna mąka bezglutenowa np. Gryczana lub kukurydziana? Jeżeli nie to czy jest możliwość zrobienia mąki kokosowej z wiorkow i czy wiadomo Pani jak to zrobić?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAleksandra, mąkę kokosowe można zrobić samemu czyli wiórki kokosowe zmielic w młynku do kawy. Można też dodać np pomieszane mąki kukurydziana i jaglana (albo gryczana) w proporcji 1:3. Pozdrawiamy!:)
OdpowiedzUsuń