Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

piątek, 4 marca 2016

Lekkie bezglutenowe ciasto z jabłkami

Dzisiaj zdrowe ciasto, które bardzo szybko można przygotować nawet po ciężkim dniu w pracy. Bezglutenowe z jabłkami. Łapcie przepis! 

Lekkie ciasto z jabłkami
(bezglutenowe)

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów lub orzechów włoskich (dwie, trzy garści)
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 200 g rozpuszczonego oleju kokosowego (można zastąpić roztopionym masłem)
  • 4 jajka
  • 5 dużych jabłek
  • 1/3 szklanki cukru brązowego nierafinowanego
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • sok z ½ cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów lub sody)
Przygotowanie:

3 jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, dodajemy sok z cytryny i cynamon. Odkładamy na bok

Do miski miksera wlewamy olej i dodajemy żółtka. Mieszamy na średnich obrotach. Po chwili dodajemy cukier, mąki, zmielone migdały lub orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Łączymy wszystkie składniki.

Dodajemy ubite na sztywną pianę białka a następnie jabłka (mieszamy łyżką).

Pozostałe 2 jabłka dokładnie myjemy i pozostawiając skórkę kroimy w plasterki.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy plasterki jabłek.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy 45 minut..

Smacznego!





Autor: Mama

4 komentarze:

  1. Witam, czy zamiast mąki kokosowej może być inna mąka bezglutenowa np. Gryczana lub kukurydziana? Jeżeli nie to czy jest możliwość zrobienia mąki kokosowej z wiorkow i czy wiadomo Pani jak to zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aleksandra, mąkę kokosowe można zrobić samemu czyli wiórki kokosowe zmielic w młynku do kawy. Można też dodać np pomieszane mąki kukurydziana i jaglana (albo gryczana) w proporcji 1:3. Pozdrawiamy!:)

    OdpowiedzUsuń