Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

wtorek, 23 lutego 2016

Brownie jaglane z truskawkową polewą

Książkę tę, gorąco polecam zarówno fanom realizmu magicznego jak również dobrego jedzenia!!



Bardzo lubię realizm magiczny, (który można znaleźć na przykład u Marqueza w „Sto lat samotności” albo w powieści Patricka Süskinda pt. „Pachnidło”) dlatego chciałabym Wam dzisiaj polecić książkę, w której również odnajdziemy ten ciekawy nurt.

"Przepiórki w płatkach róży" Laury Esquivel to piękna, magiczna opowieść o dwóch namiętnościach: do gotowania i do mężczyzny.

Książka, której niepowtarzalny klimat aż eksploduje uczuciami, jest przesiąknięty smakami budzącymi prawdziwe pożądanie a miłość łączy się tu z magią.

To opowieść o życiu Tity, trzeciej córki swojej matki, która decyduje, że jej najmłodsza córka, musi zostać stara panną, by się nią opiekować w starości. Historia o miłości i sztuce kulinarnej, umiejscowiona w Meksyku na początku XX wieku.

Książka w piękny sposób uświadamia nam, jak bliskie związki łączą świat smaków ze światem uczuć. Historii towarzyszą niewiarygodne wydarzenia, odwołujące się do meksykańsko-indiańskich tradycji i wierzeń.

Mam nadzieję, że książka dostarczy Wam, podobnie jak mnie mnóstwo radości i wzruszeń oraz na długo pozostanie w pamięci.

http://pokoj-ksiazek.blogspot.com/2013/08/przepiorki-w-patkach-rozy-laura-esquivel.html
 
A na deser brownie jaglane z musem truskawkowym.
Polecamy!

Brownie jaglane z truskawkową polewą

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki cukru brązowego nierafinowanego
  • 60 g roztopionego oleju kokosowego (ewentualnie masła)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 szklanki dobrego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów lub sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

Tortownicę o średnicy 18 cm (można użyć foremki kwadratowej ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.

Podajemy z owocami , podprażonymi orzechami lub dowolną polewą (u nas polewa ze zmiksowanych, mrożonych truskawek, odrobiny miodu i chia).








Autor: Mama

  Wegetariański obiad VI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz