Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

czwartek, 10 marca 2016

Ciasto orzechowo – daktylowo - jaglane

Lubicie daktyle? My uwielbiamy. Mamy dzisiaj dla Was ciasto, które nie wymaga pieczenia. Jest bezglutenowe, bez cukru i bez mąki. Jednym słowem niskokaloryczna, dietetyczna alternatywa dla tradycyjnych wypieków!

Spróbujcie już dziś!



Ciasto orzechowo – daktylowo - jaglane
Bez pieczenia, bez mąki, bez cukru, bezglutenowe
(Zainspirowane przepisem z bloga Okiem Dietetyka)

Składniki:

Spód ciasta:
  • 200 g migdałów (można zastąpić orzechami włoskimi)
  • 1 łyżka surowego kakao
  • 50 g daktyli
  • 50 ml wody
Masa:
  • 200 g surowej kaszy jaglanej
  • 100 g orzechów nerkowca
  • ok. ½ litra mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • nasiona z 1 laski wanilii lub sproszkowana wanilia
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
  • 100 g daktyli
  • 70 ml wody
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • ½ łyżeczki soli
  • wiórki gorzkiej czekolady do posypania
Przygotowanie:

Spód tortownicy o wymiarach około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Migdały mielimy i mieszamy z kakao.

Daktyle wkładamy do dwóch osobnych miseczek, zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin (najlepiej zostawić na noc). To samo robimy z orzechami nerkowca. Jeżeli nie zrobiliśmy tego wcześniej daktyle i orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilkanaście minut.

Kaszę jaglaną (wcześnie podprażoną na suchej patelni) zalewamy wodą (w proporcji 1:2), lekko solimy i gotujemy około 15 minut (od zagotowania).

Do ugotowanej kaszy dodajemy ziarnka wanilii i mleko. Mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Pierwszą porcję daktyli miksujemy razem z wodą, w której się moczyły i dodajemy do zmielonych orzechów wymieszanych z kakao. Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim spód tortownicy.

Kaszę jaglaną miksujemy razem z wymoczonymi orzechami nerkowca (bez wody) i syropem z agawy lub miodem. Można dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Masę wykładamy na spód orzechowo-daktylowy.

Drugą porcję daktyli (razem z wodą) miksujemy z masłem orzechowym i solą.

Gotową polewę wylewamy na masę jaglaną i równomiernie rozprowadzamy.

Dekorujemy wiórkami czekolady i wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Smacznego!






Autor: Córka

Kasza jaglana na słodko i słono

3 komentarze: