Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

środa, 18 listopada 2015

Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek

Julian Tuwim w swoim krótkim wierszu pisze: 


"Jak wesoły milion drobnych,wilgnych muszek, 
Jakby z worków szarych mokry, mżący maczek,
Sypie się i skacze dżdżu wodnisty puszek,
Rośny pył jesienny, siwy kapuśniaczek."

Gdy za oknem plucha i ziąb, warto poświęcić trochę czasu aby przygotować pożywny i treściwy kapuśniak. Zupa ta to jeden z filarów kuchni polskiej. Smakuje zarówno w lecie, jako lekka polewka z młodej kapusty, jak i w zimie, pobudzając krążenie kwaśną wersją z kapusty kwaszonej lub góralską kwaśnicą. My proponujemy zupę z kapusty z dodatkiem pieczarek i ziemniaków. Idealna nawet na największe chłody!


Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek

Składniki:
  • ok. 200 g kiszonej kapusty
  • 600 g pieczarek
  • 5-5 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 por (biała część)
  • ½ niewielkiego selera
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki.
Przygotowanie:

Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy przez 10 minut.

Pokrojone pieczarki podsmażamy na 1 łyżce oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i 2 łyżki natki pietruszki. Smażymy jeszcze przez 2 minuty.

Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę, selera w małe słupki, marchewkę ścieramy na grubej tarce, pora drobno kroimy.

W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy gorący wywar warzywny, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe a po zagotowaniu podsmażone pieczarki. Gotujemy około 10-15 minut do momentu aż warzywa będą miękkie.

Dodajemy kapustę, tymianek, sól, pieprz i zagotowujemy.

Nakładamy na talerze i posypujemy pietruszką.


Smacznego!








Autor: Córka


Grzyby i warzywa jesienne. 2015 Jesienne zupy Kuchnia wegetariańska i wegańska Jesień pełna warzyw

1 komentarz:

  1. takiego z pieczarkami jeszcze nie jadłam...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń