Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

wtorek, 24 listopada 2015

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe to szybki i łatwy w przygotowaniu deser, który co chyba najważniejsze, zawsze wychodzi. Przepisów na to  popularne ciasto można znaleźć wiele, różnią się zazwyczaj kilkoma składnikami.

Łączy je wspólna cecha- są wyśmienite. Pasują zarówno jako wykwinty dodatek do popołudniowej kawy, jak również, z dodatkiem marmolady jako pożywne drugie śniadanie.



Ciasto bananowe
pyszne, błyskawiczne do wykonania

Składniki
  • 200 g mąki (u mnie orkiszowa razowa)
  • 1/3 szklanki brązowego cukru nierafinowanego lub ksylitolu
  • ¾ szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki dobrego oleju
  • 1/3 szklanki dość grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 4 dojrzałe banany
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie brązowego cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstratu waniliowego.
Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy.

Banany, mleko i olej blendujemy, dodajemy wymieszane suche składniki i szybko mieszamy. Na końcu dorzucamy orzechy.

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-55 minut. Studzimy.

Smakuje doskonale samo lub z dodatkiem np. miodu lub dobrej konfitury.


Smacznego!














Autor: Mama

Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie Jesienne słodkości!

1 komentarz:

  1. Pyszne :) Również robiłam ciasto bananowe, tylko z dodatkiem czekolady.

    OdpowiedzUsuń