Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

piątek, 3 lipca 2015

Sałatka z quinoa, bobem i pomidorkami koktajlowymi

Idealna dla osób na diecie bezglutenowej, dla wegetarian i wegan (zawiera 8 aminokwasów esencjonalnych, których człowiek nie umie sam wytworzyć, a które są niezbędne do życia). Jest kompletnym źródłem białka. Nie zakwasza organizmu, dostarcza duże ilości błonnika (½ szklanki gotowanej quinoi to 21% dziennego zapotrzebowania na ten składnik pokarmowy). Jest podobnie odżywcza jak np. mięso, lecz dużo bardziej od niego zdrowsza. Poza tym quinoa zawiera dużo przeciwutleniaczy oraz jest doskonałym źródłem najważniejszych składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor, żelazo, mangan, miedź, selen, a większość witamin B.


Jedna szklanka quinoa dostarcza nam 30% dziennego zapotrzebowania na magnez.

Jest również doskonałym źródłem flawonoidów (kwercetyny i kemferolu), charakteryzujących się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi i antynowotworowymi.

W lecie to moja faworytka, łatwa w przygotowaniu. Lekka, ale sycąca. Pyszna, o  lekko słonecznikowym smaku, stąd też często zastępuję nią ryż i kaszę. Niestety z  powodu dość wysokiej ceny stosuję ją nie tak często jakbym chciała.

Kolejna propozycja na sałatkę z quinoą. Tym razem z bobem. Bardzo zachęcam do spróbowania !!

Sałatka z quinoa, bobem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:
  • 3/4 szklanki quinoa
  • 6-7 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 600 g bobu

sos winegret:
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka miodu albo syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Quinoa płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (na 1 porcję quinoa dajemy 2 porcje wody) przez około 15 minut. Odstawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem przez 10 minut. Przekładamy do miski i zostawiamy do wystudzenia.

Na gotującą, osoloną wodę wrzucamy bób, gotujemy około 8 -9 minut od zagotowania. Odcedzamy i obieramy ze skórek.

Cebulę kroimy w cienkie krążki, pomidorki na połówki.

Mieszamy bób, cebulę, quinoa i pomidorki.

Przygotowujemy sos: do słoika wlewamy oliwę, rozdrobniony czosnek, miód, sok z cytryny, sól, pieprz. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Sos wlewamy do sałatki i delikatnie mieszamy.

Smacznego!





Autor: Mama

Bóbmania Letnie oczyszczenie Lekkie i szybkie dania na upalne dni

2 komentarze: