Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

czwartek, 30 lipca 2015

Placuszki z cukinii z ziołami i serem feta

Im młodsza, tym smaczniejsza. Można ja spożywać na surowo, smażyć jej kwiaty, gotować i piec. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna i zawiera duże ilości witamin i minerałów. Mowa oczywiście o cukinii, inaczej zwanej kabaczkiem. warzywo to często stosowane jest w dietach odchudzających, odkwaszających i antyrakowych. powinni ją również pokochać wszyscy, którzy cierpią na wrzody żołądka, zgagę lub nadkwaśność, ze względu na działanie alkalizujące. Kupując cukinię, warto wybierać okazy nie dłuższe niż 30 cm o błyszczącej nieuszkodzonej i pozbawionej plam skórce.
Mamy dla Was dzisiaj placuszki z cukinii z ziołami i serem feta. Szybki i łatwy sposób na letni obiad!
 



Placuszki z cukinii z ziołami i serem feta
z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego


Składniki:

Placuszki:
  • 700-750 g startej na tarce żółtej lub zielonej cukinii
  • 200 g dobrego twardego sera feta
  • 1 łyżka soli
  • 2 jajka (lub 3 małe)
  • 2 młode cebulki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 180-200g mąki
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • sól, pieprz, mielona czerwona papryka do smaku
  • olej roślinny do smażenia
Sos:
  • opakowanie jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki (do posypania)
Przygotowanie:

Sos: jogurt mieszamy z pokrojonym drobniutko lub przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Cukinie myjemy, ścieramy na grubej tarce, solimy i zostawiamy na 20-25 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odciskamy z wody.

Następnie przekładamy do miski, dodajemy posiekane: cebulki, czosnek, pietruszkę, miętę, suszoną paprykę, mąkę, jajka, pokruszony ser feta, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką ciasto (placuszki mają być nieduże i nie bardzo grube). Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z sosem posypanym dymką lub szczypiorkiem i pokrojonym w ćwiartki pomidorem.


Smacznego!






Autor: Mama Piknik Danie pachnące ziołami. Lato 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz