Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

czwartek, 23 kwietnia 2015

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Za oknem piękne słońce. Natura budzi się do życia. Wszystko dookoła nabiera kolorów. Nie inaczej jest na naszych talerzach. Danie w barwach włoskiej flagi. Aromatycznie i bardzo smacznie. Do tego ta soczysta zieleń szpinaku. Mniammmm!! 




Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami



Składniki:

  • 3 garści szpinaku
  • ¾ słoika suszonych pomidorów w oleju
  • 250 g pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie bezglutenowy kukurydziany)
  • 150- 200 g sera feta
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej czubricy (lub dobrej mieszanki przypraw do grilla)
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
  • 3 łyżki parmezanu lub innego dojrzałego sera

Wykonanie:

Gotujemy makaron al dente.

Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy na dość duże kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy przez około 2 minuty (tylko do zwiędnięcia liści). Doprawiamy solą, pieprzem, czubricą, i przekładamy do miski.

Na czystą patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i lekko podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek (nie pozwalamy aby się przypalił, ponieważ będzie gorzki).

Dodajemy pokrojone suszone pomidory, wraz z 3 łyżkami oleju, następnie szpinak a po chwili makaron. Smażymy jeszcze 2 minuty.

Makaron nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem a na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.

Smacznego!

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html














Autor: Mama








Jakubiak lokalnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz