Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

czwartek, 18 grudnia 2014

Pyszna sałatka z pieczonych buraczków, avocado i rukoli

 Żyjemy szybko, większość rzeczy wykonujemy z wrodzoną rutyną i tak automatycznie, że nawet nie zauważamy jak minął kolejny dzień, tydzień czy miesiąc. „Jutro” jest ważniejsze od „dziś”, ciągle na coś czekamy, wybiegamy w przyszłość, nie doceniamy chwil przeżywanych tu i teraz. Czasem wydawać by się mogło chwil przecież zwyczajnych, które nabierają znaczenia w naszych wspomnieniach dopiero wiele lat później. To właśnie te zwyczajne chwile przechowujemy w swojej pamięci najdłużej i najczęściej do nich wracamy. Są to wspomnienia przywołujące uśmiech na naszej twarzy i miłe ciepełko w okolicy serca obfitujące w zapachy, smaki, radość i dobre emocje. Każdy powinien dostać w spadku takie wspomnienia, bo one w przyszłości, gdy jesteśmy już bardzo dorośli i zmagamy się czasem z naprawdę poważnymi problemami, mogą zrobić dla nas dużo więcej niż garść tabletek antydepresyjnych.




Starajmy się kolekcjonować piękne chwile, zapewnijmy je sobie, swoim dzieciom, znajomym, przyjaciołom. Okres przedświąteczny to jest doskonały moment.
Mogą być to różne wspomnienia, ale najczęściej wiążą się z niespiesznością, radością z przebywania wśród bliskich sercu osób, wspólną zabawą, kultywowaniem tradycji. Najlepiej pamięta się w życiu chwile, w których ktoś ofiarował nam czas, zainteresowanie, uwagę i uśmiech.

Moje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa to wszystkie wakacje spędzone u cioci w górach. Cudowny dom z ogrodem, wujostwem bezgranicznie oddane mnie i mojemu bratu, pomagające zapracowanym rodzicom nauczyć nas wszystkiego od gotowania, szydełkowania, modelowania, majsterkowania po miłość do gór, zwierząt, przyrody, historii, tradycji, książek, ludzi. Wspólny czas, dużo wspólnego czasu i cierpliwości. Nawet teraz, gdy piszę te słowa, bezwiednie się uśmiecham i na chwilę zanurzam pośród omawianych, cudownych wspomnień. Starałam się analogicznie zapewnić podobne swoim dzieciom. I mam nadzieję, że chociaż trochę mi się to udało.

Takim miłym wspomnieniem (jestem o tym przekonana) będzie dla Ani lepienie z masy solnej, pieczenie i malowanie  aniołków świątecznych. Jestem też pewna, że będzie starała się przekazać tą tradycję  swoim pociechom. Aniołki w naszym domu robione są od kilkunastu lat. Bardzo ewoluowały przez ten czas od pierwszych nieporadnych, zdeformowanych, aż po małe dzieła sztuki. Radość z następnego aniołka do kolekcji, jak również radość osób, do których nasze aniołki trafiają jako prezent gwiazdkowy jest zawsze taka sama. Tutaj nic się nie zmieniło.






Od kilku lat tradycją stało się też pieczenie świątecznych pierniczków. Ani do pomocy przybył też znakomity pomocnik, którego zdolność dekorowania pierniczków jest niezaprzeczalna. A  ten zapach, który unosi się w kuchni w trakcie pieczenia, cynamon, miód… mmm… no i oczywiście zapach grzanego wina z pomarańczami i goździkami, które tak bardzo smakuje w zimie (tego ostatniego nie polecam oczywiście dzieciom :)).

Jeżeli mamy małe dzieci, to pieczenie pierniczków i czas wspólnie spędzony na tę czynność, głębiej zapadnie w pamięci niż najdroższy prezent otrzymany pod choinkę.
Jeżeli nie mamy z kim upiec świątecznego przysmaku - zróbmy to sami!, a potem obdarujmy smakowitościami naszych przyjaciół.


Dla takich właśnie chwil i późniejszych bezcennych wspomnień zatrzymajmy się w codziennym biegu. Pomyślmy przez chwilę o  tym, co dzieje się tu i teraz.

A na blogu mamy dla Was wyjątkową sałatkę z buraczków. W sam raz na Boże Narodzenie. Smakuję solo jak i z dodatkiem pieczywa i wędlin. Wypróbujcie. Polecamy! :)

Pyszna sałatka z pieczonych buraczków, avocado i rukoli.

Składniki:


  • 2 avocado pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki upieczonych, obranych i pokrojonych w kostkę buraków
  • ½ paczki rukoli
  • 1 szklanka prażonych pestek dyni
  • ¾ szklanki posiekanej pietruszki
  • Sól i pieprz

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki  soku z cytryny + 1 i ½ łyżki octu jabłkowego
  • 2 i ½ łyżki miodu
  • 3 łyżki łagodnej musztardy

Przygotowanie:

Avocado skrop sokiem z cytryny, dodaj buraczki i pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos.
Sałatkę układaj w salaterce warstwami: rukolę, buraczki, pestki dyni, rukolę, buraczki, pestki dyni.

Smacznego!















Autor: Mama
Lekkie Święta Zdrowy obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz