Mamy dla Was,najlepszy naszym zdaniem przepis na ciasto piernikowe. Od kilku lat pieczemy pierniczki jasne i ciemne. Te pierwsze pachną aromatem skórki z cytryny i jasnej melasy (syropu ryżowego). Drugie powalają aromatem pomarańczy i ciemnej melasy. Do tego duże ilości mielonego imbiru, mielonych goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Żadnych gotowych, kupnych przypraw do piernika!!
Poznajcie zapach naszych Świąt!! :)
Etykiety
Wegetariańsko
(84)
Obiad
(78)
Przekąski
(50)
Zdrowie
(44)
Śniadanie
(27)
Deser
(24)
Zupy
(19)
Ciasta
(17)
Koktajle
(17)
Kulinarne podróże
(15)
Boże Narodzenie
(14)
Dobra książka
(14)
Sałatka
(12)
Makarony
(10)
Detoks
(9)
Do pracy
(9)
Wielkanoc
(8)
Ciasta bezglutenowe
(7)
Ciastka
(6)
Babeczki
(5)
Napoje
(5)
Tarty
(5)
Danie mięsne
(4)
Ryby
(4)
Ciasta bez pieczenia
(3)
Pieczywo
(3)
Ryż
(2)
Bezglutenowo
(1)
Gdzie dobrze zjeść
(1)
Risotto
(1)
Drogi czytelniku!
Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!
Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!
Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com
Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!
Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!
Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com
Wyszukaj na blogu
sobota, 17 grudnia 2016
poniedziałek, 5 grudnia 2016
Kapuśniak wegetariański
Jesienno-zimowy kapuśniak wegetariański. Smak najlepszej kiszonej kapusty idealnie komponuje się z przyprawami takimi jak wędzona papryka i kminek. Bardzo pożywny i smaczny pomysł na chłodniejszy dzień. Spróbujcie sami!
piątek, 18 listopada 2016
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Dzisiaj mamy dla Was fasolkę po bretońsku w wersji bezmięsnej. Idealnie zrównoważone smakowo danie, które zachwyci niejednego wielbiciela tej potrawy, podawanej w tradycyjnej formie.
W wersji bezmięsnej fasolka podana została w towarzystwie tofu, najlepiej wędzonego.
Dodatek aromatycznych przypraw jak pieprz cayenne, wędzona papryka, gałka muszkatołowa i czerwona czubrica da niesamowicie pyszny efekt.
Spróbujcie sami!!
poniedziałek, 7 listopada 2016
Sałatka z chlebowych grzanek, pomidorów i pieczonej papryki
Pyszna, pożywna i szybka w przygotowaniu. Sałatka z chlebowych grzanek (z własnego przepisu) z pomidorami i pieczoną aromatyczną papryką. Całość doprawiona czosnkiem, octem winnym, bazylią i oregano. Parmezan dodany na koniec zapieczętuje doskonały smak.
Nic tylko próbować! Smacznego!
Nic tylko próbować! Smacznego!
piątek, 21 października 2016
Zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą
Szukacie czegoś na rozgrzanie? Mamy dla Was coś specjalnego. Ta wyśmienita zupa na pewno poprawi Wam humor. Kiedy zmarznięci, przewiani i generalnie nie za miło potraktowani przez "Panią Jesień", wrócicie po pracy do domu, z pewnością przyda się coś ciepłego.
Na rozgrzanie żołądka i całego organizmu: zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą.
wtorek, 20 września 2016
Ciasto czekoladowe z cukinią i musem jabłkowym
Fanom kryminałów prawniczych Remigiusz Mróz jest już zapewne doskonale znany. Jeżeli o mnie chodzi to jest to moje pierwsze spotkanie z tym autorem ale już wiem, że to dopiero początek znajomości. Po przeczytaniu „Kasacji” stwierdzam, że Mróz zasługuje na to aby go zaliczyć do grona pierwszej ligi polskich pisarzy.
poniedziałek, 12 września 2016
Koktajl melonowy z cytryną, imbirem i cynamonem
Bomba witaminowa, "przyspieszacz" spalania tłuszczów i "poprawiacz" procesu trawienia. Koktajl trzy w jednym! A do tego jaki smak!! Poprawia metabolizm i wspomaga odchudzanie.
Polecamy użycie melona miodowego, który idealnie współgra z nieco ostrymi przyprawami.
Polecamy użycie melona miodowego, który idealnie współgra z nieco ostrymi przyprawami.
środa, 31 sierpnia 2016
Papryka faszerowana kaszą jaglana, suszonymi pomidorami i szpinakiem
O kaszy jaglanej pisałyśmy już sporo na naszym blogu (patrz tutaj). Jako Królowa Kasz znakomicie sprawdza się jako dodatek do przeróżnych farszów, a w połączeniu z suszonymi pomidorami i szpinakiem będzie stanowiła ciekawą alternatywę dla tradycyjnego ryżu.
Naprawdę polecamy!
środa, 20 lipca 2016
Ciasto z malinami
Dawno nic dłuższego nie pisałam. W tym roku wakacje okazały się niesamowicie dynamiczne! Wyjazdy, praca, łatwo nie jest, ale też nie ma co narzekać. Chciałabym podzielić się moimi odczuciami do ostatniej podróży, która odbyła się w kierunku Prowansji, a konkretnie do wszystkim znanego miasta portowego - Marsylii. Wyjazd miał charakter taneczno-występowy, jednak ja, jak zwykle miałam czas, aby po swojemu pokontemplować otoczenie i zjawiska, jakie występują w tym mieście podczas ok. tygodniowego pobytu na południu Francji. Oczywiście szczególną uwagę przykuwała gastronomia i symbole Marsylii.
środa, 22 czerwca 2016
Zapiekany bakłażan z farszem porowo-pieczarkowym
Lato! W końcu mamy lato. Dzisiaj jest prawdziwie letni upalny dzień. Proponujemy łatwy i prosty w przygotowaniu przepis na zapiekany bakłażan z farszem porowo-pieczarkowym.
Pijcie dzisiaj dużo wody! :)
Pijcie dzisiaj dużo wody! :)
poniedziałek, 6 czerwca 2016
środa, 18 maja 2016
Spaghetti z młodym czosnkiem
Uwielbiam czosnek, zwłaszcza wczesną wiosną, kiedy jego aromat jest najbardziej intensywny. Ceniony składnik dań włoskich, jego kunszt doceniają najwięksi restauratorzy na całym świecie.
Zapraszamy Was dzisiaj na wybitny makaron z młodym czosnkiem, z dodatkiem ziół i orzechów włoskich. Uwaga! To danie dla prawdziwych miłośników czosnku. Jedzcie tylko z zaufanymi przyjaciółmi! :)
Zapraszamy Was dzisiaj na wybitny makaron z młodym czosnkiem, z dodatkiem ziół i orzechów włoskich. Uwaga! To danie dla prawdziwych miłośników czosnku. Jedzcie tylko z zaufanymi przyjaciółmi! :)
niedziela, 1 maja 2016
Sałatka z tuńczykiem, awokado i brokułem
Majówka. Czas wolny.
Życzymy Wam odpoczynku i ładnej pogody.
W międzyczasie zjedzcie coś dobrego! :)
Sałatka z tuńczykiem, awokado i brokułem.
poniedziałek, 25 kwietnia 2016
Kopytka ze szpinakiem i masłem szałwiowym
W miniony weekend w naszej kuchni zagościły zupełnie nowe smaki. Połączenie szpinaku i sera ricotty nikogo już nie dziwi, dlatego postanowiłyśmy wzbogacić to połączenie w niecodzienny dodatek. Szałwia, bo o niej mowa to niesamowicie aromatyczna przyprawa. Nie bez podstaw zasługuję na swoją łacińską nazwę- salvere, co oznacza "leczyć", "ratować". Posiada wiele właściwości leczniczych, a zawarte w niej wonne olejki eteryczne są w stanie "uratować" niejedną potrawę i dodać niepowtarzalnego smaku.
Szałwia lekarska (Salvia officinalis), dzięki specyficznemu zestawowi zawartych w niej substancji, znalazła zastosowanie w wielu dziedzinach medycyny. Zwalcza infekcje i wirusy, działa bakterio- i grzybobójczo, stosowana do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej. Ogranicza potliwość, poprawia pracę układu trawiennego, pielęgnuję skórę (przydatna w leczeniu m.in. grzybic, trądzika i łuszczycy). Znalazła zastosowanie w łagodzeniu objawów menopauzy, ogranicza uderzenia gorąca i zmniejsza częstotliwość uporczywych nocnych potów. Osłabia dolegliwości w trakcie menstruacji, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Najlepiej smakuje w formie naparu z niewielką ilością miodu.
Poniżej przedstawiamy przepis na kopytka ze szpinakiem i masłem szałwiowym.
Szałwia lekarska (Salvia officinalis), dzięki specyficznemu zestawowi zawartych w niej substancji, znalazła zastosowanie w wielu dziedzinach medycyny. Zwalcza infekcje i wirusy, działa bakterio- i grzybobójczo, stosowana do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej. Ogranicza potliwość, poprawia pracę układu trawiennego, pielęgnuję skórę (przydatna w leczeniu m.in. grzybic, trądzika i łuszczycy). Znalazła zastosowanie w łagodzeniu objawów menopauzy, ogranicza uderzenia gorąca i zmniejsza częstotliwość uporczywych nocnych potów. Osłabia dolegliwości w trakcie menstruacji, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Najlepiej smakuje w formie naparu z niewielką ilością miodu.
Poniżej przedstawiamy przepis na kopytka ze szpinakiem i masłem szałwiowym.
środa, 20 kwietnia 2016
Zupa szczawiowa z ryżem
Szczaw polny zna chyba każdy. W kuchni nie doceniany. Kojarzony z niezbyt przyjemnym i kwaśnym smakiem. Postanowiłyśmy z mamą zmienić Wasze nastawienie do tej jakże zdrowej rośliny (m.in. bogate źródło witaminy C i korzystny wpływ na kondycję naszej skóry). Przedstawiamy zupę szczawiową z dodatkiem szpinaku i warzyw. To naprawdę prawdziwa bomba witaminowa!
czwartek, 14 kwietnia 2016
Curry ze szpinakiem i ziemniakami
Szybko, pomysłowo i smacznie. Curry ze szpinakiem i ziemniakami. Idealne danie dla osób ceniących sobie indyjskie przyprawy i nie tylko. Smacznego!
wtorek, 12 kwietnia 2016
Ekologia na wyciągnięcie ręki
Komfort życia człowieka stale się polepsza, chociaż wszyscy marudzą, że jest coraz gorzej i lepiej na pewno nie będzie. Wiem, bo sama czasami daję upust swoim frustracjom na temat pracy, polityki, smogu krakowskiego, czy wysokich rachunków za prąd. Tak, czy inaczej społeczeństwo się bogaci, bezrobocie maleje i bardzo dobrze, że tak się dzieje. W Krakowie jest coraz więcej samochodów (to akurat nie dobrze), restauracji, możliwości rekreacyjnych, o których wcześniej można było tylko pomarzyć. W sklepach pojawiają się wcześniej niespotykane produkty, które są ochoczo kupowane. Niby wszystko drożeje, a jednak stać nas coraz częściej na „ekskluzywne przyjemności”, szczególnie te przeznaczone do jedzenia. Sushi, owoce liczi, czy orzechy brazylijskie to produkty, które znajdziemy zarówno w supermarketach, jak i niektórych sklepach osiedlowych. Cieszy również fakt, że człowiek coraz częściej odchodzi od kupowania w miarę tanich fast-foodów na rzecz jedzenia ekologicznego. Coraz częściej pojawiają się szyldy sklepów, które reklamują zdrowe produkty, niedawno uważane, za ekskluzywne. Jeden z takich sklepów chciałbym Wam dzisiaj przedstawić i gorąco polecić. Twoje ciało może poczuć się ekskluzywnie, za (jak się okazuje) nie do końca ekskluzywną cenę.
piątek, 25 marca 2016
czwartek, 24 marca 2016
Jajka z awokado
Wielkanoc już niedługo, czas pomyśleć w jakiej formie w tym roku podamy nasze poświęcone jaja. Proponujemy wersję z awokado i posiekanego szczypiorku. Lubicie?
wtorek, 22 marca 2016
Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową
Źle obrałeś ziemniaki! Brzydko pokroiłaś pomidora! Za dużo oleju! Za mało soli! chociaż tak na prawdę nie ma się czego czepiać, bo przecież ogólnie patrząc wszystko jest ok, a smakuje i wygląda bardzo przyzwoicie. Z drugiej strony: przepyszne! wspaniałe! niebo w gębie! wyśmienite! choć przełykając kolejne kęsy mocno szczypiemy się w kolano, aby bólem zagłuszyć niesmak w ustach i nie dać po sobie poznać, że to coś na talerzu totalnie nam nie smakuje. Co lepsze? co gorsze? Hmmm chyba ciężko dać jednoznaczną odpowiedź.
piątek, 18 marca 2016
Budyń jaglano-bananowy
Pomysłów na śniadanie jest wiele, ale ten, który chcemy Wam dzisiaj zaproponować jest naprawdę wyjątkowy. Połączenie królewskiej kaszy jaglanej z bananem i mlekiem roślinnym, totalnie Was zaskoczy.
Budyń, który powstaje z tych składników jest niezwykle pożywny i dostarcza siły na cały dzień. Albo przynajmniej do drugiego śniadania! Smacznego!czwartek, 10 marca 2016
Ciasto orzechowo – daktylowo - jaglane
Lubicie daktyle? My uwielbiamy. Mamy dzisiaj dla Was ciasto, które nie wymaga pieczenia. Jest bezglutenowe, bez cukru i bez mąki. Jednym słowem niskokaloryczna, dietetyczna alternatywa dla tradycyjnych wypieków!
Spróbujcie już dziś!
piątek, 4 marca 2016
Lekkie bezglutenowe ciasto z jabłkami
Dzisiaj zdrowe ciasto, które bardzo szybko można przygotować nawet po ciężkim dniu w pracy. Bezglutenowe z jabłkami. Łapcie przepis!
wtorek, 23 lutego 2016
piątek, 12 lutego 2016
Kuleczki z suszonymi śliwkami i daktylami
Z witryn sklepów zniknęły już kolorowe choinki, mikołaje,
girlandy. Za niedługo (a w sumie to już) ich miejsce zajmą króliczki, jajeczka,
zielona trawka i towarzyszące tym symbolom zakupy wielkanocne. Pomiędzy wymianą
wystaw sklepowych z wystroju świąt zimowych na wystrój świąt wiosennych pojawia
się na chwilę jeszcze jeden symbol. Niektórzy uważają, że to obok halloween
najbardziej przereklamowane, komercyjne i „nie nasze” święto z zachodu, którego
równie dobrze mogłoby nie być. Niektórzy uwielbiają je obchodzić, inni wprost
nienawidzą. Konkretnie chodzi o walentynki.
czwartek, 11 lutego 2016
Zupa z dodatkiem jarmużu i czerwonej soczewicy
Lubicie zupy-krem? Oto jedna z naszych faworytek! Z dodatkiem jarmużu i czerwonej
soczewicy. Wczesnowiosenna i rozgrzewająca. Zapraszamy!
soczewicy. Wczesnowiosenna i rozgrzewająca. Zapraszamy!
piątek, 29 stycznia 2016
Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej
Coś pikantnego i na szybko? Wystarczy zmieszać ze sobą ugotowaną kaszę jaglaną, suszone pomidory, mąkę, jajko i przyprawy, a przepyszne pikantne kotleciki podbiją Waszą kuchnię!!
Nam, najlepiej smakują z sałatką z selera naciowego oraz kopru włoskiego. Przepis tutaj. Idealne połączenie. Spróbujcie sami! piątek, 22 stycznia 2016
Koktajl na mleku roślinnym z jarmużem i kakao
Kakao nazywane bywa napojem bogów. Według Azteków, remedium na starość. Idealny dodatek do śniadania lub na rozgrzanie w długie zimowe wieczory. Jakie właściwości lecznicze kryje w sobie ten tajemniczy, brązowy proszek?
czwartek, 21 stycznia 2016
Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia
Uwielbiam styczeń. To czas nowych pokładów energii, nowych pomysłów. Człowiek zaczyna następny rok z nadzieją i pozytywnymi emocjami. Kolejne plany, postanowienia mnożą się w głowie. Ja też tak mam, codziennie wpadam na ciekawe pomysły, zapisuję je i staram realizować. Styczeń to dobry czas. Wykorzystajcie to!
czwartek, 14 stycznia 2016
Koktajl z jarmużem, ananasem i mango
Ostatni dzień naszego detoksu. Powtórka na wiosnę. Dziękujemy Wszystkim za wytrwałość w naszym małym oczyszczaniu. Niech to będzie początek zdrowego odżywiania, bez śmieciowego jedzenia i pustych kalorii. Niech ten czas spędzony na miksowaniu oraz wyciskaniu owoców i warzyw nie pójdzie na marne! :)
środa, 13 stycznia 2016
Koktajl ze szpinakiem i sokiem z kiszonych buraków
Dzisiaj przedostatni dzień detoksu. Trochę na wytrawnie. Koktajl ze szpinakiem i sokiem z kiszonych buraków.
wtorek, 12 stycznia 2016
Koktajl z ananasem, selerem naciowym i olejem kokosowym
Kolejny dzień oczyszczania przed nami. Dzisiaj proponujemy pyszny w smaku koktajl z ananasem, selerem naciowym i olejem kokosowym. Smacznego! :)
poniedziałek, 11 stycznia 2016
niedziela, 10 stycznia 2016
Koktajl z sokiem z kiszonych buraków i szpinakiem
Dzisiaj proponujemy Wam koktajl na bazie soku z kiszonych buraków, szpinaku i pomarańczy. Dodatkowo oczyszczający ostropest plamisty. Bakterie mlekowe zawarte w soku z buraków odpowiadają za prawidłową mikroflorę jelitową, a zawarte w nich witaminy i składniki odżywcze oczyszczają i regenerują organizm.
sobota, 9 stycznia 2016
Koktajl z brokułem, pomarańczą i ostropestem plamistym
Ostropest plamisty w średniowieczu okrzyknięto jedną z najważniejszych roślin leczniczych. Współcześnie, ogólnie stosowany ze względu na jego wyjątkowe właściwości.
Roślina ta jest stosowana głównie w kuracjach oczyszczających, a także w przypadku uszkodzeń, stłuszczeniu i marskości wątroby oraz zaburzeniach pracy woreczka żółciowego. Działa detoksykacyjnie na wątrobę. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest jednak niedrożność dróg żółciowych. Nie powinny spożywać go również kobiety w ciąży i karmiące.
Owoce ostropestu plamistego zawierają sylimarynę, która jest silnym przeciwutleniaczem. Można też samodzielnie sporządzać z nich odwar lub nalewkę.
Roślina ta jest stosowana głównie w kuracjach oczyszczających, a także w przypadku uszkodzeń, stłuszczeniu i marskości wątroby oraz zaburzeniach pracy woreczka żółciowego. Działa detoksykacyjnie na wątrobę. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest jednak niedrożność dróg żółciowych. Nie powinny spożywać go również kobiety w ciąży i karmiące.
Owoce ostropestu plamistego zawierają sylimarynę, która jest silnym przeciwutleniaczem. Można też samodzielnie sporządzać z nich odwar lub nalewkę.
piątek, 8 stycznia 2016
Koktajl oczyszczający z ogórkiem i selerem naciowym.
Oczyszczanie organizmu czas zacząć. Tydzień detoksu ma sens, jeśli będziemy codziennie pić zaproponowane koktajle i unikać kolejnych zanieczyszczeń. Podczas kuracji należy pić przynajmniej 1,5 l wody dziennie, unikać alkoholu, kawy i czarnej herbaty. Dobrym pomysłem jest naprzemienne spożywanie rano naparu z liści czarnej porzeczki oraz napoju cytrynowo-miodowego.
Codziennie przez 7 dni będziemy proponować nowy koktajl. To jak? Wchodzicie w to? :)
Codziennie przez 7 dni będziemy proponować nowy koktajl. To jak? Wchodzicie w to? :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)