Etykiety
Wegetariańsko
(84)
Obiad
(78)
Przekąski
(50)
Zdrowie
(44)
Śniadanie
(27)
Deser
(24)
Zupy
(19)
Ciasta
(17)
Koktajle
(17)
Kulinarne podróże
(15)
Boże Narodzenie
(14)
Dobra książka
(14)
Sałatka
(12)
Makarony
(10)
Detoks
(9)
Do pracy
(9)
Wielkanoc
(8)
Ciasta bezglutenowe
(7)
Ciastka
(6)
Babeczki
(5)
Napoje
(5)
Tarty
(5)
Danie mięsne
(4)
Ryby
(4)
Ciasta bez pieczenia
(3)
Pieczywo
(3)
Ryż
(2)
Bezglutenowo
(1)
Gdzie dobrze zjeść
(1)
Risotto
(1)
Drogi czytelniku!
Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!
Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!
Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com
Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!
Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!
Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com
Wyszukaj na blogu
poniedziałek, 30 marca 2015
Domowy zakwas na wielkanocny żurek!
Dzisiaj bez zbędnych ceregieli. Przygotowania do Wielkanocy czas zacząć!! Zakwas na biały żur nastawiony. Przepis podajemy poniżej!!
piątek, 27 marca 2015
Risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem
Nowalijki to młode nowe warzywa, które ukazują się w danym roku po raz pierwszy. Zwykle na wiosnę. W przypływie wiosennego szału, gdy dni staja się coraz cieplejsze, a natura czeka na prawdziwy wybuch bujnej roślinności, stęsknieni częściej sięgamy po świeże warzywa i owoce. Trudno mówić o nowalijkach, skoro w erze globalnych upraw dostęp do większości „warzywniaka”mamy praktycznie przez cały rok. Ale czy ich walory smakowe i zdrowotne są takie same przez cały rok? Okazuję się, że nie do końca.
środa, 25 marca 2015
Jajecznica na kanapce
Czy zdarza Wam się czasem obudzić rano z myślą " ale bym zjadł/a jajecznicę"? Bo mi tak. I to całkiem często. :) Wtedy idę do kuchni, otwieram lodówkę i kombinuje. Lubię eksperymentować ze smakiem. Jajecznicę można zrobić na milion sposobów. I wszystkie są jednakowo dobre.
Poniżej przepis na jajecznicę z suszonymi pomidorami i bazylią, w towarzystwie domowego chleba. Dobrze tak rozpocząć dzień.
Poniżej przepis na jajecznicę z suszonymi pomidorami i bazylią, w towarzystwie domowego chleba. Dobrze tak rozpocząć dzień.
wtorek, 24 marca 2015
Krem z awokado i orzechów laskowych z dodatkiem gruszki
Czy często
zdarza Ci się być szczęśliwym człowiekiem? Mam nadzieję, że tak, a czy często zdarza Ci się
być szczęśliwym bez żadnego konkretnego powodu? Teraz się już pewnie musisz
chwilę zastanowić, no, bo jak to, człowiek jest szczęśliwy ponieważ… i tutaj wymieniamy
powody: jestem zdrowa, jestem zakochana, jestem bogata, odniosłam sukces itd.
Tak, to są powody aby czuć się szczęśliwym/wą. Ale gdyby nie było tych czynników, myślisz, że również można mieć taki stan szczęścia? W prosty sposób tłumacząc, czy np. będąc bogatym jesteś szczęśliwy czy jednak czegoś Ci brakuje?
http://www.empik.com/sekret-szczescia-7-fundamentow-zyciowej-radosci-shimoff-marci-kline-carol,prod60822790,ksiazka-p
czwartek, 19 marca 2015
Kalafior z czerwoną soczewicą w sosie curry
Nie od dziś wiadomo, że mieszkańcy
dalekich Indii, mają mniej problemów ze zdrowiem, cieszą się
długim życiem i mogą poszczycić się najmniejszą (jakkolwiek
podle to brzmi) zachorowalnością i umieralnością na choroby
nowotworowe. Ostatnie badania dowodzą, że Hindusi są znacznie
bardziej odporni na nowotwory oraz inne choroby cywilizacyjne, niż
mieszkańcy większości wysoko rozwiniętych krajów. Skąd się to
bierze?
niedziela, 15 marca 2015
Zielony koktajl z selera naciowego z dodatkiem soku pomarańczowego
piątek, 13 marca 2015
Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami
Znany na całym świecie, zdobiący talerze mieszkańców Ziemi w różnych zakątkach, rozmaity, różnej wielkości i kształtu, różnego smaku. Żytni, razowy, biały, pełnoziarnisty, pszenny, z masłem, margaryną i całym wachlarzem produktów tzw. kanapkowych. Mowa oczywiście o chlebie. Zarówno bardzo pospolity, jak i wyszukany i orientalny. Dla jednych zbędny, dla innych konieczny. Tak, czy inaczej wspomniany już chleb jest niewątpliwym i niepodważalnym królem porannego, jak i również wieczornego talerza.
wtorek, 10 marca 2015
Pudding z CHIA z dodatkiem truskawek
Szałwia hiszpańska (salvia hispanica), czyli potocznie zwane nasiona chia. Co to jest i z czym to się je? Bardzo niepozornie wyglądające nasionka, które kryją w sobie moc energii, witamin i korzyści prozdrowotnych.
piątek, 6 marca 2015
Chow Mein z tofu i warzywami
Pisaliśmy już o potrawach z dalekiej Azji. W tym poście również coś dla smakoszy orientalnych potraw. Tym razem chciałabym zabrać Was na małą, krótką, ale na pewno ciekawą wycieczkę do największego kontynentu świata w rejony Chin i Tajlandii.
"Gdzie idziemy coś zjeść? - Aaaa chodźmy do chińczyka" - zdecydowana większość z nas na pewno niejednokrotnie była uczestnikiem takiego dialogu, bądź była światkiem takiej wymiany zdań. Słynne fast foody (np. ten oznaczony wielkim żółtym M) i właśnie restauracje, bary "chińskie" są najczęściej uczęszczanymi miejscami w większych miastach, jeżeli chodzi o kwestie zaspokojenia głodu za w miarę przystępną cenę. Powoli w społeczeństwie uciera się stereotyp azjatyckiego jedzenia (tzw. "chińskiego żarcia") jako jedzenia niezdrowego. Często również tego rodzaju kuchnia "żartobliwie" wiązana jest z jedzeniem wszystkiego, co jest łatwe w pozyskaniu i dostępne pod nosem. W przypadku mięsa chodzi tutaj przede wszystkim o naszych domowych pupili. Jedzenie kota, czy psa stało się już kultowym żartem np. w filmach, w których występują wątki kuchni chińskiej. Z jednej strony - jakże śmieszne, z drugiej - jakże żałosne.
"Gdzie idziemy coś zjeść? - Aaaa chodźmy do chińczyka" - zdecydowana większość z nas na pewno niejednokrotnie była uczestnikiem takiego dialogu, bądź była światkiem takiej wymiany zdań. Słynne fast foody (np. ten oznaczony wielkim żółtym M) i właśnie restauracje, bary "chińskie" są najczęściej uczęszczanymi miejscami w większych miastach, jeżeli chodzi o kwestie zaspokojenia głodu za w miarę przystępną cenę. Powoli w społeczeństwie uciera się stereotyp azjatyckiego jedzenia (tzw. "chińskiego żarcia") jako jedzenia niezdrowego. Często również tego rodzaju kuchnia "żartobliwie" wiązana jest z jedzeniem wszystkiego, co jest łatwe w pozyskaniu i dostępne pod nosem. W przypadku mięsa chodzi tutaj przede wszystkim o naszych domowych pupili. Jedzenie kota, czy psa stało się już kultowym żartem np. w filmach, w których występują wątki kuchni chińskiej. Z jednej strony - jakże śmieszne, z drugiej - jakże żałosne.
środa, 4 marca 2015
Zielony koktajl z awokado
Zdradzę Wam moją tajemnicę, jak każdego dnia zaopatruję swój organizm w niezbędną dawkę witamin i minerałów. Pomimo, że pracuję w aptece, nie raczę swojej osóbki ogólnodostępnymi suplementami diety, które oprócz właściwych witamin, zawierają w swoim składzie mnóstwo barwników i substancji słodzących, niepotrzebnych nikomu do szczęścia.
Proponujemy Wam dzisiaj pyszny zielony koktajl. Prawdziwą bombę witaminową! Zalecany jako dodatek do śniadania, pożywne "małe co nieco" do pracy lub jako zdrowa przekąska po intensywnym treningu. Idealny napój izotoniczny, wyrównujący poziom wody i elektrolitów utraconych w procesie wydzielania potu. Oczyszcza organizm i pomaga usunąć nagromadzone toksyny.
Energetyzujący i orzeźwiający smak umili Wam cały dzień, a wieczorem uzupełni niedobory witamin i wyreguluje przemianę materii.
Subskrybuj:
Posty (Atom)