Ponieważ kocham słońce chciałabym, żeby lato nigdy się nie kończyło. Kiedy jednak przychodzi jesień, a chwilę później zima, przyjmuję to tak, jak wszystko co przynosi życie i zmieniam swój tryb funkcjonowania na jesienno-zimowy. Zwalniam nieco tempo.
Etykiety
Wegetariańsko
(84)
Obiad
(78)
Przekąski
(50)
Zdrowie
(44)
Śniadanie
(27)
Deser
(24)
Zupy
(19)
Ciasta
(17)
Koktajle
(17)
Kulinarne podróże
(15)
Boże Narodzenie
(14)
Dobra książka
(14)
Sałatka
(12)
Makarony
(10)
Detoks
(9)
Do pracy
(9)
Wielkanoc
(8)
Ciasta bezglutenowe
(7)
Ciastka
(6)
Babeczki
(5)
Napoje
(5)
Tarty
(5)
Danie mięsne
(4)
Ryby
(4)
Ciasta bez pieczenia
(3)
Pieczywo
(3)
Ryż
(2)
Bezglutenowo
(1)
Gdzie dobrze zjeść
(1)
Risotto
(1)
Drogi czytelniku!
Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!
Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!
Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com
Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!
Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!
Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com
Wyszukaj na blogu
środa, 29 października 2014
niedziela, 26 października 2014
Makaron z brokułami
Makaron jest jednym z najsłynniejszych dodatków do dań, sałatek i przystawek. Jest często stosowany zarówno w kuchni studenckiej, ze względu na szybkość przygotowania i stosunkowo nie dużą cenę, jak i w wykwintnych restauracjach, ponieważ łatwo jest dodać go do różnego rodzaju wymagających potraw. Makaron może być niewiarygodnie tanim składnikiem dania, jak i drogim elementem wyższych półek sklepów z włoską żywnością. Tak, czy inaczej makaron jest wdzięcznym kuchennym pomocnikiem, dzięki któremu każdemu podniebieniu zapewnimy nie lada ucztę.
czwartek, 23 października 2014
Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem
Jagły, czyli kasza
jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Kasza ta znajduje szerokie
zastosowanie w kuchni jako pożywny dodatek do mięs, dań wegetariańskich,
sałatek a nawet deserów. Co sprawia, że została ona okrzyknięta królową kasz?
Dlaczego powinniśmy częściej stosować ją w naszej kuchni?
wtorek, 21 października 2014
Potrawka z piersi indyka, cukinii, kukurydzy i pomidorów
Zima zbliża się wielkimi krokami. Na zewnątrz coraz chłodniej, za oknem coraz ciemniej. Rozpoczyna się również czas zakupów i gromadzenia zapasów na zimę. Podróże do pracy są coraz dłuższe, toteż czasu dla siebie mniej i mniej. Dlatego właśnie prezentuję krótki artykuł, i szybką w przygotowaniu potrawę na jesienny czas.
sobota, 18 października 2014
Koktajl owocowy z jarmużem
Muszę przyznać, że o jarmużu dowiedziałam się niedawno. Moja
Mama przygotowała z niego pierwszy wczesnoletni koktajl. Nie od razu poczułam
jego dość ostry, pikantny i specyficzny smak, za to odkryłam idealne połączenie
tej zieleniny z owocami i innymi warzywami.
środa, 15 października 2014
Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami.
Cukinia (inna nazwa kabaczek) jest jednym z moich
ulubionych warzyw. Zwłaszcza jej żółta odmiana, do której mam szczególne upodobanie. Można
ją jeść na surowo, nadziewać różnymi farszami, dodawać do potraw mięsnych, zup, przyrządzać leczo, tarty, smażyć kwiaty cukinii, i piec ciasta. Jak widać wachlarz zabaw z tym warzywem jest dosyć rozległy. Dziś ze względu na walory
smakowe i odżywcze, cukinia
znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im
młodsza i mniejsza (najlepsza ma około 15-20 cm) tym lepsza, delikatniejsza. Nie ma potrzeby również usuwać ze środka pestek. Można śmiało wykorzystać ją w całości.
poniedziałek, 13 października 2014
Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe ze śliwkami
Dolny Śląsk - przepiękna kraina geograficzna z bogatą historią, prężnym przemysłem (przede wszystkim górniczym), majestatycznymi zamkami. Okazałe, naszpikowane zabytkami miasta z nasyconym historią i pięknem Wrocławiem są wizytówką południowo-zachodniej Polski. Pod względem kulinarnym także same cuda a dziwy. Przedwojenna stolica Dolnego Śląska słynęła przecież m.in. z suto zastawionych stołów. Z tym pięknym regionem wiąże się do dzisiejszego dnia wtręty różnych kultur kulinarnych zachodu (kuchnia francuska, angielska), wschodu (rosyjska), a także południa (grecka). W ostatni weekend odkryłam jednak prawdziwy skarb gastronomiczno-kulinarny omawianej krainy, w którym bez dwóch zdań zakochałam się, a konkretnie... Białą Lokomotywę.
środa, 8 października 2014
Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego
Kokos - egzotyczny owoc, który bardzo często pojawia
się w różnych produktach spożywczych od ciast zaczynając, przez formę dodatku
do dań, aż na uwielbianych szczególnie przez dzieci słodyczach kończąc. Przybiera
różnorodne formy w gastronomicznym świecie, najczęściej kojarzony z dodatkiem
kulinarnym. Jest to jednak dodatek bardzo zdrowy, a sam owoc w całej okazałości
niezmiernie wartościowy. To samo można więc powiedzieć o oleju kokosowym.
niedziela, 5 października 2014
Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczoną papryką
„Jestem jak owoc dyni
dojrzały gotów rozpęknąć
i wydać ze swego wnętrza
plon ziarna.” -Halina Poświatowska
dojrzały gotów rozpęknąć
i wydać ze swego wnętrza
plon ziarna.” -Halina Poświatowska
czwartek, 2 października 2014
Afgańska frittata
Subskrybuj:
Posty (Atom)