Etykiety
Wegetariańsko
(84)
Obiad
(78)
Przekąski
(50)
Zdrowie
(44)
Śniadanie
(27)
Deser
(24)
Zupy
(19)
Ciasta
(17)
Koktajle
(17)
Kulinarne podróże
(15)
Boże Narodzenie
(14)
Dobra książka
(14)
Sałatka
(12)
Makarony
(10)
Detoks
(9)
Do pracy
(9)
Wielkanoc
(8)
Ciasta bezglutenowe
(7)
Ciastka
(6)
Babeczki
(5)
Napoje
(5)
Tarty
(5)
Danie mięsne
(4)
Ryby
(4)
Ciasta bez pieczenia
(3)
Pieczywo
(3)
Ryż
(2)
Bezglutenowo
(1)
Gdzie dobrze zjeść
(1)
Risotto
(1)
Drogi czytelniku!
Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!
Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!
Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com
Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!
Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!
Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com
Wyszukaj na blogu
poniedziałek, 22 grudnia 2014
Rozgrzewająca korzenna nalewka
Grzane wino można lubić lub nie. Jednak nikt mi nie powie, że jego zapach i smak nie pobudza kubków smakowych przywołując obraz Świąt Bożego Narodzenia. Ja osobiście uwielbiam grzańca. W każdej postaci. Lubię kupnego, gotowego - galicyjskiego lub starotoruńskiego. Zazwyczaj degustuję go na kiermaszu świątecznym na krakowskim Rynku. Wtedy smakuje wyśmienicie i niepowtarzalnie.
niedziela, 21 grudnia 2014
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem
Pieczenie pierniczków to znana tradycja bożonarodzeniowa. U mnie również znana i stosowana. Dawniej lepiłam i dekorowałam aniołki z masy solnej, ale trudno
powiedzieć żeby dało się je degustować (choć mój pierwszy pupil, pies Rudi za
nimi przepadał, do tego stopnia, że potrafił gotowe aniołki ściągać z choinki).
czwartek, 18 grudnia 2014
Pyszna sałatka z pieczonych buraczków, avocado i rukoli
poniedziałek, 15 grudnia 2014
Porcja zdrowia czyli domowy zakwas na barszcz świąteczny
Jeżeli nie macie w zwyczaju, nie lubicie, lub zwyczajnie po prostu nie
przychodzi Wam do głowy robienie w domu kiszonego czerwonego barszczu, to teraz
jest dobry moment (i ostatni dzwonek), żeby taki wynalazek zrobić samodzielnie
i wykorzystać go do ugotowania tradycyjnego barszczu świątecznego. Czerwona
zupa na domowym zakwasie ma piękny kolor i wspaniały, intensywny smak. Żaden
barszcz kupiony w sklepie nie zastąpi naszego, zrobionego własnoręcznie w domu.
Przygotowanie zajmie nam tyle czasu co obranie buraków, a potem tylko musimy od
czasu do czasu cały zakwas zamieszać i ściągnąć białą pianę, która czasem może tworzyć
się na jego powierzchni.
piątek, 12 grudnia 2014
Babeczki dyniowo – migdałowe z żurawiną
Grudzień to miesiąc śniegu (no na pewno hipotetycznie:)),
Mikołaja, świątecznych zakupów, prezentów. Na rynkach większych miast
rozstawione są świąteczne kiermasze przyciągające mieszkańców i
turystów. Ostatnio przechodząc po rynku w Krakowie obserwowałam ludzi.
Tak po prostu. Patrzyłam na nich, na to jak się zachowują, co robią, co
kupują. Większość, zdecydowana większość zadowolona, uśmiechnięta. Tak,
grudzień to miesiąc radości :). Istnieje jeszcze druga strona ostatniego
miesiąca roku, ta bardziej mistyczna, sakralna.
środa, 10 grudnia 2014
Kasza z jarmużem i jajkiem sadzonym
"Niedaleko pada jajko od kury" - Andrzej Waligórski
Właściwie jak to jest z tymi jajkami? Które jajka możemy jeść bez obaw? Czy jajka mają klasyfikację jakości? Czy możemy podzielić je na lepsze i gorsze? Przeglądając przepisy kulinarne często spotykamy się z określeniem jajek "zerówek". Co to właściwie oznacza?
Właściwie jak to jest z tymi jajkami? Które jajka możemy jeść bez obaw? Czy jajka mają klasyfikację jakości? Czy możemy podzielić je na lepsze i gorsze? Przeglądając przepisy kulinarne często spotykamy się z określeniem jajek "zerówek". Co to właściwie oznacza?
piątek, 5 grudnia 2014
Ciasto kakaowo-bananowe
Ho ho ho ho, dzyń dzyń dzyń... tak! Właśnie teraz nadszedł ten czas! Prezenty! Uwielbiam grudzień, uwielbiam święta, uwielbiam bombki, ozdoby, światełka. Kocham sklepowe witryny przyozdobione, udekorowane, czasem kiczowate. Nawet tłok w galeriach handlowych i mania kupowania prezentów na ostatnią chwilę w pośpiechu nie psują mi humoru. 6 grudzień to dla mnie sygnał rozpoczynających się świąt Bożego Narodzenia, najpiękniejszego czasu w roku.
poniedziałek, 1 grudnia 2014
Deser z chia na mleku kokosowym
Nie należy bać się sięgnąć po
inny rodzaj literatury, chociaż może nam się wydawać, że to nie jest „nasza
bajka”. Trzeba zaryzykować, pozwolić dać się zaskoczyć, zatracić się w książce
bez reszty, wpaść w fabułę po uszy. Tak było ze mną w przypadku „1Q84” Haruki Murakamiego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)