Etykiety
Wegetariańsko
(84)
Obiad
(78)
Przekąski
(50)
Zdrowie
(44)
Śniadanie
(27)
Deser
(24)
Zupy
(19)
Ciasta
(17)
Koktajle
(17)
Kulinarne podróże
(15)
Boże Narodzenie
(14)
Dobra książka
(14)
Sałatka
(12)
Makarony
(10)
Detoks
(9)
Do pracy
(9)
Wielkanoc
(8)
Ciasta bezglutenowe
(7)
Ciastka
(6)
Babeczki
(5)
Napoje
(5)
Tarty
(5)
Danie mięsne
(4)
Ryby
(4)
Ciasta bez pieczenia
(3)
Pieczywo
(3)
Ryż
(2)
Bezglutenowo
(1)
Gdzie dobrze zjeść
(1)
Risotto
(1)
Drogi czytelniku!
Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!
Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!
Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com
Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!
Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!
Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com
Wyszukaj na blogu
poniedziałek, 22 grudnia 2014
Rozgrzewająca korzenna nalewka
Grzane wino można lubić lub nie. Jednak nikt mi nie powie, że jego zapach i smak nie pobudza kubków smakowych przywołując obraz Świąt Bożego Narodzenia. Ja osobiście uwielbiam grzańca. W każdej postaci. Lubię kupnego, gotowego - galicyjskiego lub starotoruńskiego. Zazwyczaj degustuję go na kiermaszu świątecznym na krakowskim Rynku. Wtedy smakuje wyśmienicie i niepowtarzalnie.
niedziela, 21 grudnia 2014
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem
Pieczenie pierniczków to znana tradycja bożonarodzeniowa. U mnie również znana i stosowana. Dawniej lepiłam i dekorowałam aniołki z masy solnej, ale trudno
powiedzieć żeby dało się je degustować (choć mój pierwszy pupil, pies Rudi za
nimi przepadał, do tego stopnia, że potrafił gotowe aniołki ściągać z choinki).
czwartek, 18 grudnia 2014
Pyszna sałatka z pieczonych buraczków, avocado i rukoli
poniedziałek, 15 grudnia 2014
Porcja zdrowia czyli domowy zakwas na barszcz świąteczny
Jeżeli nie macie w zwyczaju, nie lubicie, lub zwyczajnie po prostu nie
przychodzi Wam do głowy robienie w domu kiszonego czerwonego barszczu, to teraz
jest dobry moment (i ostatni dzwonek), żeby taki wynalazek zrobić samodzielnie
i wykorzystać go do ugotowania tradycyjnego barszczu świątecznego. Czerwona
zupa na domowym zakwasie ma piękny kolor i wspaniały, intensywny smak. Żaden
barszcz kupiony w sklepie nie zastąpi naszego, zrobionego własnoręcznie w domu.
Przygotowanie zajmie nam tyle czasu co obranie buraków, a potem tylko musimy od
czasu do czasu cały zakwas zamieszać i ściągnąć białą pianę, która czasem może tworzyć
się na jego powierzchni.
piątek, 12 grudnia 2014
Babeczki dyniowo – migdałowe z żurawiną
Grudzień to miesiąc śniegu (no na pewno hipotetycznie:)),
Mikołaja, świątecznych zakupów, prezentów. Na rynkach większych miast
rozstawione są świąteczne kiermasze przyciągające mieszkańców i
turystów. Ostatnio przechodząc po rynku w Krakowie obserwowałam ludzi.
Tak po prostu. Patrzyłam na nich, na to jak się zachowują, co robią, co
kupują. Większość, zdecydowana większość zadowolona, uśmiechnięta. Tak,
grudzień to miesiąc radości :). Istnieje jeszcze druga strona ostatniego
miesiąca roku, ta bardziej mistyczna, sakralna.
środa, 10 grudnia 2014
Kasza z jarmużem i jajkiem sadzonym
"Niedaleko pada jajko od kury" - Andrzej Waligórski
Właściwie jak to jest z tymi jajkami? Które jajka możemy jeść bez obaw? Czy jajka mają klasyfikację jakości? Czy możemy podzielić je na lepsze i gorsze? Przeglądając przepisy kulinarne często spotykamy się z określeniem jajek "zerówek". Co to właściwie oznacza?
Właściwie jak to jest z tymi jajkami? Które jajka możemy jeść bez obaw? Czy jajka mają klasyfikację jakości? Czy możemy podzielić je na lepsze i gorsze? Przeglądając przepisy kulinarne często spotykamy się z określeniem jajek "zerówek". Co to właściwie oznacza?
piątek, 5 grudnia 2014
Ciasto kakaowo-bananowe
Ho ho ho ho, dzyń dzyń dzyń... tak! Właśnie teraz nadszedł ten czas! Prezenty! Uwielbiam grudzień, uwielbiam święta, uwielbiam bombki, ozdoby, światełka. Kocham sklepowe witryny przyozdobione, udekorowane, czasem kiczowate. Nawet tłok w galeriach handlowych i mania kupowania prezentów na ostatnią chwilę w pośpiechu nie psują mi humoru. 6 grudzień to dla mnie sygnał rozpoczynających się świąt Bożego Narodzenia, najpiękniejszego czasu w roku.
poniedziałek, 1 grudnia 2014
Deser z chia na mleku kokosowym
Nie należy bać się sięgnąć po
inny rodzaj literatury, chociaż może nam się wydawać, że to nie jest „nasza
bajka”. Trzeba zaryzykować, pozwolić dać się zaskoczyć, zatracić się w książce
bez reszty, wpaść w fabułę po uszy. Tak było ze mną w przypadku „1Q84” Haruki Murakamiego.
poniedziałek, 24 listopada 2014
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Weekend przesycony ludowszczyzną, pięknymi emocjami, folklorem. Tak można nazwać w wielkim skrócie ostatnią sobotę i niedzielę mojego życia. Już od dawna tańczę w Zespole Piesni i Tańca Uniwersytetu Jagiellońskiego Słowianki, który w tym roku obchodzi jubileusz swojej bytności na polskich i zagranicznych scenach i estradach. 55 lat zespołu to kilka pokoleń, setki osób, wiele wspomnień, osiągnięć, emocji. Sobotni koncert pozwolił mi na pewne refleksje na temat tego, co tradycyjne, narodowe, kulturalne.
wtorek, 18 listopada 2014
piątek, 14 listopada 2014
Pyszna potrawka z białej fasolki
Podobno człowiek nie powinien być
od niczego ani od nikogo uzależniony, bo to ogranicza jego wolność. Tak to
prawda, ale są rzeczy, których na pewno nie porzuciłabym. Rzeczy, w stosunku do których nie chcę odwyku, kuracji, izolacji. Rzeczy, które nie niszczą mojego
zdrowia, a wręcz przeciwnie - pomagają mi lepiej żyć, utrzymywać moje ciało i
umysł w dobrej kondycji. Sprawiają, że jestem szczęśliwa. Do takich rzeczy
zaliczam zdrowe jedzenie, dobrą książkę, jogę, góry.
środa, 12 listopada 2014
Barszcz polsko-ukraiński
Rycerskie zwyczaje, średniowieczna kultura, gotyckie kościoły i zamki, królowie, królewny. Wyraźny podział społeczny na podmiejski plebs i zamożnych dworzan. Życie w chałupie zapchanej słomą ze zwierzętami na pewno diametralnie różniło się od tego w zamkowych komnatach bogatych w drogocenne wykończenia i ozdoby. Turnieje, zabawy, przyjęcia i uczty wypełniały czas wolny dworzan. Jak jadano w średniowiecznych murach? Jakimi pysznościami delektowało się królewskie i rycerskie podniebienie?
sobota, 8 listopada 2014
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia
Nie ma chyba w
naszym kraju bardziej popularnego warzywa niż marchew. Razem z
ziemniakami wiodą niepodważalny prym w polskiej kuchni patrząc
przez pryzmat popularności i różnorodności zastosowania. Do tego
należy dodać, że pomarańczowe warzywo jest zdrowe i bogate w
witaminy. Dlatego warto marchewkę poznać, dowiedzieć się więcej
na jej temat i jeść, jeść, jeść!
środa, 5 listopada 2014
Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami
I pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu ta pyszna
potrawa nie była obecna w mojej kuchni.
Dzisiaj to aż nie do uwierzenia, ponieważ miseczka z humusem (albo jakaś
wariacja na temat humusu) ma swoje stałe miejsce w lodówce i nawet chwilowy jej
brak powoduje, że natychmiast ktoś się o niego upomina.
niedziela, 2 listopada 2014
Pyszne ciasto z dynią, migdałami i masą z serka Philadelphia
O co tak naprawdę chodzi z tym
glutenem? Czym różni się celiakia od alergii na gluten? Czym jest w ogóle celiakia? Co
daje mi dieta bezglutenowa? W jakich produktach jest najwięcej glutenu? Te pytania i wiele innych, stopniowo
naradzały się w mojej głowie i nie dawały spokoju. Tyle mówi się o tym, że nie
powinno się spożywać produktów zawierających w swoim składzie gluten. Ale
właściwie czemu? Postanowiłam trochę poszperać i poszukać w czym tak naprawdę
tkwi problem.
środa, 29 października 2014
Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe
Ponieważ kocham słońce chciałabym, żeby lato nigdy się nie kończyło. Kiedy jednak przychodzi jesień, a chwilę później zima, przyjmuję to tak, jak wszystko co przynosi życie i zmieniam swój tryb funkcjonowania na jesienno-zimowy. Zwalniam nieco tempo.
niedziela, 26 października 2014
Makaron z brokułami
Makaron jest jednym z najsłynniejszych dodatków do dań, sałatek i przystawek. Jest często stosowany zarówno w kuchni studenckiej, ze względu na szybkość przygotowania i stosunkowo nie dużą cenę, jak i w wykwintnych restauracjach, ponieważ łatwo jest dodać go do różnego rodzaju wymagających potraw. Makaron może być niewiarygodnie tanim składnikiem dania, jak i drogim elementem wyższych półek sklepów z włoską żywnością. Tak, czy inaczej makaron jest wdzięcznym kuchennym pomocnikiem, dzięki któremu każdemu podniebieniu zapewnimy nie lada ucztę.
czwartek, 23 października 2014
Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem
Jagły, czyli kasza
jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Kasza ta znajduje szerokie
zastosowanie w kuchni jako pożywny dodatek do mięs, dań wegetariańskich,
sałatek a nawet deserów. Co sprawia, że została ona okrzyknięta królową kasz?
Dlaczego powinniśmy częściej stosować ją w naszej kuchni?
wtorek, 21 października 2014
Potrawka z piersi indyka, cukinii, kukurydzy i pomidorów
Zima zbliża się wielkimi krokami. Na zewnątrz coraz chłodniej, za oknem coraz ciemniej. Rozpoczyna się również czas zakupów i gromadzenia zapasów na zimę. Podróże do pracy są coraz dłuższe, toteż czasu dla siebie mniej i mniej. Dlatego właśnie prezentuję krótki artykuł, i szybką w przygotowaniu potrawę na jesienny czas.
sobota, 18 października 2014
Koktajl owocowy z jarmużem
Muszę przyznać, że o jarmużu dowiedziałam się niedawno. Moja
Mama przygotowała z niego pierwszy wczesnoletni koktajl. Nie od razu poczułam
jego dość ostry, pikantny i specyficzny smak, za to odkryłam idealne połączenie
tej zieleniny z owocami i innymi warzywami.
środa, 15 października 2014
Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami.
Cukinia (inna nazwa kabaczek) jest jednym z moich
ulubionych warzyw. Zwłaszcza jej żółta odmiana, do której mam szczególne upodobanie. Można
ją jeść na surowo, nadziewać różnymi farszami, dodawać do potraw mięsnych, zup, przyrządzać leczo, tarty, smażyć kwiaty cukinii, i piec ciasta. Jak widać wachlarz zabaw z tym warzywem jest dosyć rozległy. Dziś ze względu na walory
smakowe i odżywcze, cukinia
znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im
młodsza i mniejsza (najlepsza ma około 15-20 cm) tym lepsza, delikatniejsza. Nie ma potrzeby również usuwać ze środka pestek. Można śmiało wykorzystać ją w całości.
poniedziałek, 13 października 2014
Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe ze śliwkami
Dolny Śląsk - przepiękna kraina geograficzna z bogatą historią, prężnym przemysłem (przede wszystkim górniczym), majestatycznymi zamkami. Okazałe, naszpikowane zabytkami miasta z nasyconym historią i pięknem Wrocławiem są wizytówką południowo-zachodniej Polski. Pod względem kulinarnym także same cuda a dziwy. Przedwojenna stolica Dolnego Śląska słynęła przecież m.in. z suto zastawionych stołów. Z tym pięknym regionem wiąże się do dzisiejszego dnia wtręty różnych kultur kulinarnych zachodu (kuchnia francuska, angielska), wschodu (rosyjska), a także południa (grecka). W ostatni weekend odkryłam jednak prawdziwy skarb gastronomiczno-kulinarny omawianej krainy, w którym bez dwóch zdań zakochałam się, a konkretnie... Białą Lokomotywę.
środa, 8 października 2014
Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego
Kokos - egzotyczny owoc, który bardzo często pojawia
się w różnych produktach spożywczych od ciast zaczynając, przez formę dodatku
do dań, aż na uwielbianych szczególnie przez dzieci słodyczach kończąc. Przybiera
różnorodne formy w gastronomicznym świecie, najczęściej kojarzony z dodatkiem
kulinarnym. Jest to jednak dodatek bardzo zdrowy, a sam owoc w całej okazałości
niezmiernie wartościowy. To samo można więc powiedzieć o oleju kokosowym.
niedziela, 5 października 2014
Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczoną papryką
„Jestem jak owoc dyni
dojrzały gotów rozpęknąć
i wydać ze swego wnętrza
plon ziarna.” -Halina Poświatowska
dojrzały gotów rozpęknąć
i wydać ze swego wnętrza
plon ziarna.” -Halina Poświatowska
czwartek, 2 października 2014
Afgańska frittata
poniedziałek, 29 września 2014
Zapiekane w piekarniku risotto z bakłażanem, cukinią i pomidorami
W Krakowie aż roi się od kulinarnych inicjatyw, którymi
warto się zainteresować. Nie brakuje ludzi ciekawych, młodych, starszych,
studentów i ludzi pracujących w różnorodnych zawodach, którzy chcą zasmakować w
czymś nowym i uraczyć swoje podniebienie czymś innym niż na co dzień. W
ostatnią sobotę odwiedziłam dwa miejsca, w których można było skosztować
kulinarnych tworów różnych kucharzy i spędzić czas w miłej atmosferze.
piątek, 26 września 2014
Zupa dyniowa
Dni coraz krótsze, noce zimniejsze, szaro-bure poranki. Czas, w którym pod płaszcz trzeba ubrać ciepły sweter nadszedł i zadomowił się na kilka dobrych miesięcy. Co więcej - będzie nam coraz zimniej, a co za tym idzie organizm zacznie domagać się dogrzania. Najlepsza recepta według mnie na taki nieuchronny stan rzeczy - ciepła i smaczna zupa!
środa, 24 września 2014
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym i z makaronem spaghetti.
Dieta cud - ileż takich określeń stylu żywieniowego mieliśmy okazję podziwiać w różnego rodzaju czasopismach, na stronach internetowych, w telewizyjnych programach kulinarnych? Każda dieta jest inna, każda ma na celu poprawę samopoczucia i zdrowia. Dzisiaj kilka słów o diecie bezglutenowej.
poniedziałek, 22 września 2014
Krakersy z masą serowo-czosnkową
Ideą naszego bloga jest zdrowe i ekologiczne
jedzenie. Stąd też dzisiejszy post będzie swego rodzaju fenomenem. Jestem miłośnikiem piwa, lubię jego smak i aromat. Staram się
go jednak spożywać w mniejszych ilościach niż wcześniej ze względu na dużą
zawartość glutenu, mieszaniny białek (gluteniny i gliadyny), powodujących m.in.
uszkodzenie kosmków jelitowych, a w konsekwencji prowadzących do poważnych
dolegliwości zdrowotnych. Czy w piwie można znaleźć coś zdrowego? Jak się okazuje - tak!
źródło: http://www.banzaj.pl/Oktoberfest-w-tym-roku-swieto-piwa-bez-papierosa-10719.html
sobota, 20 września 2014
Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i mozzarellą .
Czy podoba Wam się pomysł, żeby od czasu do czasu na blogu pisać o ciekawych książkach, które uważam za godne polecenia, a na które może nie udało się Wam do tej pory trafić? A może po prostu lubicie jak ktoś inny wyrazi opinię o książce i można porównać ją ze swoim własnym zdaniem na temat tej pozycji? Postanowiłam, że co jakiś czas zamieszczę opis najbardziej interesujących mnie tytułów. Może i Wam przypadną do gustu.
czwartek, 18 września 2014
Przepis na jogurt naturalny
Radio, telewizja, media, rodzina, sąsiadka
spotkana na ulicy, wszyscy mówią, że jogurty jeść trzeba. Mają zbawienny wpływ
na naszą odporność oraz wspomagają nasz układ immunologiczny w walce z wirusami
i bakteriami, zwłaszcza w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i
przeziębienia. Ale czy faktycznie wszystkie białe, gęste jogurty powszechnie
występujące w sprzedaży są takie naturalne? Czy
to prawda, że w ich składzie są tylko żywe kultury bakterii, które w
wyniku fermentacji dają nam pełnowartościowy produkt?
sobota, 13 września 2014
Makaron spaghetti z bobem
Ja mam takie szczęście, że spotykam się ze znajomymi i przyjaciółmi ze szkoły podstawowej, liceum, szkoły pomaturalnej i studiów. Bardzo często przynosimy na nie własne dania, potrawy, wypieki. Takie spotkania są niesamowicie wartościowe, a do tego można sprawdzić jak przyjaciele radzą sobie w kuchni :). Zawsze jest miło, przyjemnie i... smacznie.
czwartek, 11 września 2014
Serek kozi z miętą
Gdy byłam mała, moja babcia często
przygotowywała dla mnie serek wiejski z kawałkami świeżo zerwanej w ogrodzie
mięty. Uwielbiałam ten smak. Pyszny, delikatny ser wiejski ze śmietanką idealnie
pasował do mięty, która sprawia, że staje się orzeźwiający i aromatyczny.
wtorek, 9 września 2014
Zupa pomidorowa z kluseczkami (ze świeżych pomidorów).
Przełom sierpnia i września to czas radości dla wielbicieli pomidorów ( do których ja się również zaliczam) oraz czas zamieniania tych pysznych warzyw w przeciery, ketchupy i inne przetwory na zimę.
sobota, 6 września 2014
Szarlotka Mojej Mamy
wtorek, 2 września 2014
Granola z owocami goji i żurawiny
Pierwszy dzwonek w szkole! A może pyszna granola z jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżych owoców? Nie masz pomysłu na drugie śniadanie dla siebie lub dla swojego dziecka? Chcesz, aby w szkole Twoja pociecha jadła smacznie i zdrowo? A może sam/sama masz już dość kanapek z szynką pałaszowanych na szybko w ciągu pracy?
sobota, 30 sierpnia 2014
Quiche z duszonymi porami i kozim serem
Czy można spędzić w Krakowie upalny, letni dzień, na zewnątrz, a jednocześnie zapomnieć o wysokiej temperaturze, co więcej poczuć się wyjątkowo zrelaksowanym i zadowolonym? Oczywiście, że tak. Relaks i dobre samopoczucie często kojarzone są z jedzeniem i piciem. Ciężko jednak wyobrazić sobie zjedzenie dobrego posiłku na świeżym powietrzu w upalny dzień i nie odczuwać przy tym dyskomfortu związanego z wysoką temperaturą. Jest jednak w Krakowie kapitalna inicjatywa, zorganizowana w świetnym miejscu, która pomaga zapomnieć w wakacyjny poranek o spoconych plecach, o której przede wszystkim warto powiedzieć.
O możliwości zjedzenia śniadania na trawie w Parku Krakowskim, czyli o Targu Śniadaniowym, dowiedziałam się zupełnie przez przypadek, ponieważ tak super fajna inicjatywa, raczej sezonowa z racji pogody (chociaż w Warszawie w zimie są specjalne namioty) nie jest jeszcze specjalnie znana ze względu na brak reklamy. Wszyscy znajomi, którym mówiłam o tej inicjatywie, byli zdumieni, że coś takiego ma miejsce prawie w ścisłym centrum miasta.
TARG Śniadaniowy to możliwość zrobienia zakupów (oczywiście produktów wyłącznie dobrej jakości ) i zjedzenia porannego posiłku na świeżym powietrzu. Zakup wspaniałej żywności łączony jest z rozrywką w formie różnych warsztatów plastycznych, muzycznych (ciągle rodzą się nowe pomysły) przeznaczonych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Oprócz możliwości zakupu takich produktów jak: warzywa, owoce, sery, soki tłoczone na surowo, wędliny, kawa, herbata, pyszne chleby i ciasta, tarty, desery i wiele innych, oczywiście możemy zakupione dobroci spożyć na miejscu. Organizatorzy udostępniają stoły, można także pożyczyć koce i usiąść na trawie, co oczywiście sprawia, że śniadanie smakuje o niebo lepiej.
TARG Śniadaniowy to możliwość zrobienia zakupów (oczywiście produktów wyłącznie dobrej jakości ) i zjedzenia porannego posiłku na świeżym powietrzu. Zakup wspaniałej żywności łączony jest z rozrywką w formie różnych warsztatów plastycznych, muzycznych (ciągle rodzą się nowe pomysły) przeznaczonych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Oprócz możliwości zakupu takich produktów jak: warzywa, owoce, sery, soki tłoczone na surowo, wędliny, kawa, herbata, pyszne chleby i ciasta, tarty, desery i wiele innych, oczywiście możemy zakupione dobroci spożyć na miejscu. Organizatorzy udostępniają stoły, można także pożyczyć koce i usiąść na trawie, co oczywiście sprawia, że śniadanie smakuje o niebo lepiej.
Tak na marginesie - uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i quiche. Pyszne kruche, maślane ciasto, wypełnione rozmaitymi farszami smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jestem fanką tego rodzaju potraw. Wczoraj też zrobiłam na obiad Quiche z duszonymi porami i kozim serem. Pyszny. Podpatrzony u Kwestii Smaku. Ciasto zrobiłam jednak z mąki orkiszowej i dałam więcej porów. Wykorzystałam też całe ciasto a nie 2/3.
Składniki na ciasto:
- 250g mąki orkiszowej albo gryczanej (może też być pszenna)
- 150g zimnego masła
- jajko
- sól
- 3 pory (białe i jasnozielone części)
- 2 łyżki masła
- 4-5 jajek
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
- 4 łyżki gęstego pełnotłustego jogurtu lub serka mascarpone (może też być śmietana 30%)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 150 g koziego sera
- pietruszka do posypania.
Przygotowanie:
- Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło i sól. Połączyć składniki do uzyskania drobnych okruchów, dodać jajko i szybko połączyć składniki w kulę, włożyć do lodówki na godzinę.
- Nadzienie : Pory pokroić w poprzek na półplasterki. Wrzucić na roztopione masło, posolić i smażyć przez około 4 minuty. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i serek lub jogurt, tymianek, sól i pieprz. Roztrzepać widelcem.
- Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na folię wysypać suchą fasolę i rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć zeszklone pory, wylać masę jajeczną i ułożyć plasterki sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut (szczypiorki dodać w połowie pieczenia aby za bardzo się nie zrumieniły). Ostudzić przed pokrojeniem.
Smacznego!
AUTOR: Mama
Subskrybuj:
Posty (Atom)