Etykiety
Wegetariańsko
(84)
Obiad
(78)
Przekąski
(50)
Zdrowie
(44)
Śniadanie
(27)
Deser
(24)
Zupy
(19)
Ciasta
(17)
Koktajle
(17)
Kulinarne podróże
(15)
Boże Narodzenie
(14)
Dobra książka
(14)
Sałatka
(12)
Makarony
(10)
Detoks
(9)
Do pracy
(9)
Wielkanoc
(8)
Ciasta bezglutenowe
(7)
Ciastka
(6)
Babeczki
(5)
Napoje
(5)
Tarty
(5)
Danie mięsne
(4)
Ryby
(4)
Ciasta bez pieczenia
(3)
Pieczywo
(3)
Ryż
(2)
Bezglutenowo
(1)
Gdzie dobrze zjeść
(1)
Risotto
(1)
Drogi czytelniku!
Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!
Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!
Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com
Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!
Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!
Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com
Wyszukaj na blogu
wtorek, 30 czerwca 2015
Makaron spaghetti z sosem pomidorowo-bakłażanowym
Jedliście kiedyś kaszę jaglaną z makaronem? Niby niezbyt oczywiste połączenie, a jakie pyszne. Więcej informacji o Królowej kasz znajdziecie tutaj. Zapraszamy do stołu!
czwartek, 25 czerwca 2015
Fasolka szparagowa z czerwona cebulą, ryżem i pomidorami
Dzisiaj mamy dla Was przepyszną i pożywną fasolkę szparagową z dodatkiem czerwonej cebuli, ryżu i pomidorów. Idealny pomysł na czerwcowy obiad. Fasolka jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży. Z kolei duża zawartość błonnika sprawia, że warzywo to jest bardzo często stosowane w wielu dietach odchudzających. Szparagówka jest idealna dla cukrzyków, dzięki małej kaloryczności i niskiemu indeksowi glikemicznemu.
Nic tylko się zajadać! :)czwartek, 18 czerwca 2015
Sałatka z komosą ryżową, rzodkiewką i awokado
Już w starożytności, naturalne oleje były ze swoich niezwykłych właściwości, część z nich zostało naukowo dowiedzionych. W starożytnym Egipcie ziarna pszenicy, kojarzone były z misteriami poświęconymi Ozyrysowi. Miejscowa ludność przed zasiewami, lepiła figurki z ziemi przedstawiające bóstwo, a następnie wkładała w nie ziarna zbóż. Figurka po pewnym czasie pokrywała się zielonymi pędami, co miało nawiązywać do mitycznej śmierci i odrodzenia boga. W Grecji natomiast,złociste kłosy pszenicy były atrybutem Demeter, bogini płodności ziemi, urodzaju, ziemi uprawnej, zbóż i rolnictwa.
piątek, 12 czerwca 2015
Pieczony bakłażan z pomidorami i białą fasolką
W końcu!! Koc, niebo, słońce, może jakaś plaża, rzeka... Tak, wiecie o czym chcę napisać. Nareszcie pełną parą zaczęło się lato! W Krakowie i innych miastach aż roi się od inicjatyw na świeżym powietrzu. Korzystajmy z nich i cieszmy się, że nareszcie wszechobecne ciepło zawitało do aury naszego środkowo-europejskiego kraju.
poniedziałek, 8 czerwca 2015
Tort serowo-truskawkowy
Truskawkowo mi! Uwielbiam czerwiec, uwielbiam owoce. I uwielbiam Moją Mamę, że piecze mi tort serowo-truskawkowy!!! Ten przepis podpatrzony został na Kwestii Smaku. Niełatwy, ale efekt końcowy jest obłędny. Tort ten króluje od dawna na przyjęciach urodzinowych w mojej rodzinie. Gorąco polecamy! :)
wtorek, 2 czerwca 2015
Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną
Piękna, słoneczna pogoda za oknem zachęca do pieczenia lekkich i niesłodkich deserów. Idealnie do tego typu przysmaków pasuje rabarbar. Świetnie nadaje się do kompotów, kisieli i galaretek. Dla mnie najlepsze są pulchne ciasta i kruszonki, które smakowicie komponują się ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj proponujemy Wam niezwykle aromatyczny biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną. Szybki w przygotowaniu, w sam raz na dzisiejsze, słoneczne popołudnie!
Subskrybuj:
Posty (Atom)