Etykiety
Wegetariańsko
(84)
Obiad
(78)
Przekąski
(50)
Zdrowie
(44)
Śniadanie
(27)
Deser
(24)
Zupy
(19)
Ciasta
(17)
Koktajle
(17)
Kulinarne podróże
(15)
Boże Narodzenie
(14)
Dobra książka
(14)
Sałatka
(12)
Makarony
(10)
Detoks
(9)
Do pracy
(9)
Wielkanoc
(8)
Ciasta bezglutenowe
(7)
Ciastka
(6)
Babeczki
(5)
Napoje
(5)
Tarty
(5)
Danie mięsne
(4)
Ryby
(4)
Ciasta bez pieczenia
(3)
Pieczywo
(3)
Ryż
(2)
Bezglutenowo
(1)
Gdzie dobrze zjeść
(1)
Risotto
(1)
Drogi czytelniku!
Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!
Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!
Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com
Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!
Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!
Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com
Wyszukaj na blogu
piątek, 30 stycznia 2015
Hinduski kurczak tikka masala
Hindusi wierzą, że cała nasza żywność jest darem bożym. Z tego też względu, cały proces przygotowywania posiłku powinien być traktowany z należytym szacunkiem oraz powagą.
Przed przyrządzeniem potrawy, każdy szanujący się kucharz winien wysprzątać dokładnie swoją kuchnię oraz wyczyścić przyrządy kuchenne. Powinien także, zadbać o czystość własnego ciała, wskazana jest kąpiel i założenie czystego ubrania. Produkty, które będą użyte w trakcie przygotowywania potrawy powinny być najpierw dokładnie umyte. Coś co mnie najbardziej zaskoczyło? W kuchni indyjskiej, nie ma zwyczaju próbowania smaku dania podczas jego przygotowywania. Dobry kucharz, tylko sumienną praktyką, dochodzi do perfekcji w dodawaniu odpowiednich ilości przypraw, odpowiadających gustom i podniebieniom domowników.
środa, 28 stycznia 2015
Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką
"Zawsze jem śniadanie na ciepło, bo daje mi niesamowitą energię. Uspokaja rozbiegane myśli, pomaga się skoncentrować i nastraja bardzo optymistycznie!" - Beata Pawlikowska
To, że powinniśmy jeść codziennie śniadania już wiemy. To, że śniadania są najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dającym niesamowity zastrzyk energii, też już wszyscy zakodowaliśmy. Ale dlaczego powinno się je spożywać na ciepło? W tym właśnie tkwi ich prawdziwa moc i dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Ciepły posiłek rozgrzewa nasz organizm od środka. Organy wewnętrzne są lepiej ukrwione i dotlenione dlatego lepiej pracują. Szybciej "budzą się do życia" po zmniejszonej aktywności w ciągu nocy. Rozgrzane narządy, działają prawidłowo i spełniają swoje funkcje. Uzdrawiająca kuchnia pięciu przemian, czyli sztuka gotowania potraw według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, mówi, że codzienne picie ciepłej wody o poranku pozwala usprawnić przemianę materii i szybko pobudzić do działania układ krążenia. Chińczycy twierdzą, że wówczas ta woda "utrzymuje ciepły żołądek". Stymulujemy w ten sposób nasz układ trawienny i dostarczamy organizmowi energii na cały dzień.
Dlatego też, od pewnego czasu, każdego dnia po przebudzeniu wypijam na czczo szklankę ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny. Pobudzam żołądek do pracy i zwiększam moją odporność na wirusy i bakteria chorobotwórcze. Dodatkowo, obowiązkowym elementem każdego śniadania stały się ciepłe posiłki. Owsianki, jaglanki, omlety. Lekkie, pożywne i na ciepło.
To, że powinniśmy jeść codziennie śniadania już wiemy. To, że śniadania są najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dającym niesamowity zastrzyk energii, też już wszyscy zakodowaliśmy. Ale dlaczego powinno się je spożywać na ciepło? W tym właśnie tkwi ich prawdziwa moc i dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Dlatego też, od pewnego czasu, każdego dnia po przebudzeniu wypijam na czczo szklankę ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny. Pobudzam żołądek do pracy i zwiększam moją odporność na wirusy i bakteria chorobotwórcze. Dodatkowo, obowiązkowym elementem każdego śniadania stały się ciepłe posiłki. Owsianki, jaglanki, omlety. Lekkie, pożywne i na ciepło.
wtorek, 27 stycznia 2015
Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego
Brakuje Wam pomysłów na zimową surówkę ?
Polecam warzywo, u nas mało znane i niedoceniane a przecież bardzo
dobre w smaku, bogate w witaminy i składniki mineralne. Można je dusić na
sklarowanym maśle, grillować, podsmażyć na oliwie z czosnkiem albo upiec. Można dodać do zupy lub spożywać na surowo, w postaci surówek i sałatek łącząc na
przykład z papryką, jabłkiem, awokado, rukolą, sałatą zieloną, orzechami i oliwą
z oliwek oraz kurczakiem. Ja lubię wieczorem chrupać na surowo. Wskazane zarówno
dla dzieci jak i osób starszych.
Fenkuł czyli
koper włoski, bo o nim mowa zawiera między innymi witaminę C (jedna bulwa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę
witaminę), flawonoidy – przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, potas,
który obniża wysokie ciśnienie krwi oraz witaminy z grupy B, magnez, fosfor i
wapń. Zawiera dużo błonnika co wspomaga odchudzanie i pomaga osobom mającym
problemy z układem trawiennym (reguluje wypróżnianie), a z uwagi na zawartość
olejków eterycznych łagodzi wzdęcia i skurcze brzucha.
Z uwagi na
zawartość fitoestrogenów wskazany dla kobiet w okresie menopauzy ale
również dla młodych mam z uwagi na właściwości mlekopędne. Koper włoski uważany
jest także za naturalny afrodyzjak.
Kupując należy zwracać uwagę na to, aby bulwa
była twarda z łodygami zakończonymi zielonym koperkiem.
wtorek, 20 stycznia 2015
Zupa czosnkowa z grzankami i serem Gorgonzola
Ostatni weekend to dla polskiego sportu bardzo ważna data w kalendarzu. Konkretnie 17 i 18 stycznia w Zakopanem rozegrany został, jak co roku, jeden z konkursów Pucharu Świata w skokach narciarskich. Pod Wielką Krokiew od ponad dekady schodzą się dziesiątki tysięcy kibiców przede wszystkim okryci biało-czerwonymi flagami i szalikami. Adam Małysz wpoił w serca Polaków w niesamowitym stylu coś pięknego i jednoczącego, co dziś kontynuuje dwukrotny mistrz olimpijski Kamil Stoch. Wielka presja, wielkie kibicowanie. Żeby jednak dobrze kibicować trzeba dobrze zjeść, a o to w stolicy polskich tatr nie trudno.
piątek, 16 stycznia 2015
Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów
Uwielbiam odkrywać nowe książki, tak jak nadzienia tajemniczych potraw. Dziś chciałabym przedstawić Wam kompilację jednego i drugiego. Kiedy trafiam na naprawdę dobrą historię, dzielę się nią ze wszystkimi. Tak, też się stało w przypadku "Bezcennego". Przedstawiałam Wam już
Zygmunta Miłoszewskiego przy okazji innej pozycji, a mianowicie
„Ziarna Prawdy”, tegoż autora. Jeść przy książkach się nie powinno, ale w przerwach pomiędzy stronami wspomnianego autora można przecież coś przekąsić.
wtorek, 13 stycznia 2015
Łosoś atlantycki w idealnym towarzystwie.
Łosoś z rodziny łososiowatych. Któż z nas go nie lubi. Spożywany na wiele sposobów.
Pieczony, wędzony, gotowany na parze, na surowo. W każdej z tych postaci smakuje świetnie pieszcząc kubki smakowe.
Najwięcej łososia spożywa
się w Norwegii. Od 1998 do 2012 roku produkcja
tego gatunku w skandynawskim kraju, wzrosła trzykrotnie do 1.183.000 ton. Nie od dziś
wiadomo, że w Norwegii spożycie ryb i owoców morza jest dużo większe niż w
innych krajach na świecie, co oznacza, że mieszkańcy znad Morza Północnego przynajmniej
dwa razy w tygodniu jedzą te produkty, regularnie na obiad.
piątek, 9 stycznia 2015
Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone
Zakupy w supermarkecie, na targu, w sklepie. Piątkowe popołudnie jest w tych miejscach wyjątkowo gwarne. Pośród tysięcy ludzi przewijających się w popłochu, bądź poruszających się bez pośpiechu można usłyszeć: Mamooo, Tatooo!! a kupisz mi?? - słowa, które każdy z nas słyszał, a co więcej sam wypowiadał. Matki z dziećmi w sklepowych wózkach, ojcowie z pociechami na ramionach przemierzający przestrzenie pomiędzy półkami z artykułami spożywczymi doskonale znają to pytanie. Największą częstotliwość jego zadawania można zaobserwować przy stoisku ze słodyczami, gdzie niepodważalną królową dziecięcych (i nie tylko) podniebień jest... CZEKOLADA !!
poniedziałek, 5 stycznia 2015
Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt
Co Nowy Rok nakaże, to wrzesień pokaże.
Gdy Nowy Rok mglisty - zjedzą kapustę glisty.
Gdy Nowy Rok w progi, to stary rok w nogi.
Gdy w Nowy Rok skwar i upał, baran wilka będzie chrupał.
Gdy w Nowy Rok pluta, ze żniwem też będzie pokuta.
Jak Nowy Rok jasny i chłodny - cały roczek pogodny i płodny.
Jaki Nowy Rok, taki cały rok.
Subskrybuj:
Posty (Atom)