Książki Mojej Mamy
▼
piątek, 30 stycznia 2015
Hinduski kurczak tikka masala
Hindusi wierzą, że cała nasza żywność jest darem bożym. Z tego też względu, cały proces przygotowywania posiłku powinien być traktowany z należytym szacunkiem oraz powagą.
Przed przyrządzeniem potrawy, każdy szanujący się kucharz winien wysprzątać dokładnie swoją kuchnię oraz wyczyścić przyrządy kuchenne. Powinien także, zadbać o czystość własnego ciała, wskazana jest kąpiel i założenie czystego ubrania. Produkty, które będą użyte w trakcie przygotowywania potrawy powinny być najpierw dokładnie umyte. Coś co mnie najbardziej zaskoczyło? W kuchni indyjskiej, nie ma zwyczaju próbowania smaku dania podczas jego przygotowywania. Dobry kucharz, tylko sumienną praktyką, dochodzi do perfekcji w dodawaniu odpowiednich ilości przypraw, odpowiadających gustom i podniebieniom domowników.
środa, 28 stycznia 2015
Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką
"Zawsze jem śniadanie na ciepło, bo daje mi niesamowitą energię. Uspokaja rozbiegane myśli, pomaga się skoncentrować i nastraja bardzo optymistycznie!" - Beata Pawlikowska
To, że powinniśmy jeść codziennie śniadania już wiemy. To, że śniadania są najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dającym niesamowity zastrzyk energii, też już wszyscy zakodowaliśmy. Ale dlaczego powinno się je spożywać na ciepło? W tym właśnie tkwi ich prawdziwa moc i dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Ciepły posiłek rozgrzewa nasz organizm od środka. Organy wewnętrzne są lepiej ukrwione i dotlenione dlatego lepiej pracują. Szybciej "budzą się do życia" po zmniejszonej aktywności w ciągu nocy. Rozgrzane narządy, działają prawidłowo i spełniają swoje funkcje. Uzdrawiająca kuchnia pięciu przemian, czyli sztuka gotowania potraw według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, mówi, że codzienne picie ciepłej wody o poranku pozwala usprawnić przemianę materii i szybko pobudzić do działania układ krążenia. Chińczycy twierdzą, że wówczas ta woda "utrzymuje ciepły żołądek". Stymulujemy w ten sposób nasz układ trawienny i dostarczamy organizmowi energii na cały dzień.
Dlatego też, od pewnego czasu, każdego dnia po przebudzeniu wypijam na czczo szklankę ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny. Pobudzam żołądek do pracy i zwiększam moją odporność na wirusy i bakteria chorobotwórcze. Dodatkowo, obowiązkowym elementem każdego śniadania stały się ciepłe posiłki. Owsianki, jaglanki, omlety. Lekkie, pożywne i na ciepło.
To, że powinniśmy jeść codziennie śniadania już wiemy. To, że śniadania są najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dającym niesamowity zastrzyk energii, też już wszyscy zakodowaliśmy. Ale dlaczego powinno się je spożywać na ciepło? W tym właśnie tkwi ich prawdziwa moc i dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Dlatego też, od pewnego czasu, każdego dnia po przebudzeniu wypijam na czczo szklankę ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny. Pobudzam żołądek do pracy i zwiększam moją odporność na wirusy i bakteria chorobotwórcze. Dodatkowo, obowiązkowym elementem każdego śniadania stały się ciepłe posiłki. Owsianki, jaglanki, omlety. Lekkie, pożywne i na ciepło.
wtorek, 27 stycznia 2015
Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego
Brakuje Wam pomysłów na zimową surówkę ?
Polecam warzywo, u nas mało znane i niedoceniane a przecież bardzo
dobre w smaku, bogate w witaminy i składniki mineralne. Można je dusić na
sklarowanym maśle, grillować, podsmażyć na oliwie z czosnkiem albo upiec. Można dodać do zupy lub spożywać na surowo, w postaci surówek i sałatek łącząc na
przykład z papryką, jabłkiem, awokado, rukolą, sałatą zieloną, orzechami i oliwą
z oliwek oraz kurczakiem. Ja lubię wieczorem chrupać na surowo. Wskazane zarówno
dla dzieci jak i osób starszych.
Fenkuł czyli
koper włoski, bo o nim mowa zawiera między innymi witaminę C (jedna bulwa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę
witaminę), flawonoidy – przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, potas,
który obniża wysokie ciśnienie krwi oraz witaminy z grupy B, magnez, fosfor i
wapń. Zawiera dużo błonnika co wspomaga odchudzanie i pomaga osobom mającym
problemy z układem trawiennym (reguluje wypróżnianie), a z uwagi na zawartość
olejków eterycznych łagodzi wzdęcia i skurcze brzucha.
Z uwagi na
zawartość fitoestrogenów wskazany dla kobiet w okresie menopauzy ale
również dla młodych mam z uwagi na właściwości mlekopędne. Koper włoski uważany
jest także za naturalny afrodyzjak.
Kupując należy zwracać uwagę na to, aby bulwa
była twarda z łodygami zakończonymi zielonym koperkiem.
wtorek, 20 stycznia 2015
Zupa czosnkowa z grzankami i serem Gorgonzola
Ostatni weekend to dla polskiego sportu bardzo ważna data w kalendarzu. Konkretnie 17 i 18 stycznia w Zakopanem rozegrany został, jak co roku, jeden z konkursów Pucharu Świata w skokach narciarskich. Pod Wielką Krokiew od ponad dekady schodzą się dziesiątki tysięcy kibiców przede wszystkim okryci biało-czerwonymi flagami i szalikami. Adam Małysz wpoił w serca Polaków w niesamowitym stylu coś pięknego i jednoczącego, co dziś kontynuuje dwukrotny mistrz olimpijski Kamil Stoch. Wielka presja, wielkie kibicowanie. Żeby jednak dobrze kibicować trzeba dobrze zjeść, a o to w stolicy polskich tatr nie trudno.
piątek, 16 stycznia 2015
Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów
Uwielbiam odkrywać nowe książki, tak jak nadzienia tajemniczych potraw. Dziś chciałabym przedstawić Wam kompilację jednego i drugiego. Kiedy trafiam na naprawdę dobrą historię, dzielę się nią ze wszystkimi. Tak, też się stało w przypadku "Bezcennego". Przedstawiałam Wam już
Zygmunta Miłoszewskiego przy okazji innej pozycji, a mianowicie
„Ziarna Prawdy”, tegoż autora. Jeść przy książkach się nie powinno, ale w przerwach pomiędzy stronami wspomnianego autora można przecież coś przekąsić.
wtorek, 13 stycznia 2015
Łosoś atlantycki w idealnym towarzystwie.
Łosoś z rodziny łososiowatych. Któż z nas go nie lubi. Spożywany na wiele sposobów.
Pieczony, wędzony, gotowany na parze, na surowo. W każdej z tych postaci smakuje świetnie pieszcząc kubki smakowe.
Najwięcej łososia spożywa
się w Norwegii. Od 1998 do 2012 roku produkcja
tego gatunku w skandynawskim kraju, wzrosła trzykrotnie do 1.183.000 ton. Nie od dziś
wiadomo, że w Norwegii spożycie ryb i owoców morza jest dużo większe niż w
innych krajach na świecie, co oznacza, że mieszkańcy znad Morza Północnego przynajmniej
dwa razy w tygodniu jedzą te produkty, regularnie na obiad.
piątek, 9 stycznia 2015
Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone
Zakupy w supermarkecie, na targu, w sklepie. Piątkowe popołudnie jest w tych miejscach wyjątkowo gwarne. Pośród tysięcy ludzi przewijających się w popłochu, bądź poruszających się bez pośpiechu można usłyszeć: Mamooo, Tatooo!! a kupisz mi?? - słowa, które każdy z nas słyszał, a co więcej sam wypowiadał. Matki z dziećmi w sklepowych wózkach, ojcowie z pociechami na ramionach przemierzający przestrzenie pomiędzy półkami z artykułami spożywczymi doskonale znają to pytanie. Największą częstotliwość jego zadawania można zaobserwować przy stoisku ze słodyczami, gdzie niepodważalną królową dziecięcych (i nie tylko) podniebień jest... CZEKOLADA !!
poniedziałek, 5 stycznia 2015
Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt
Co Nowy Rok nakaże, to wrzesień pokaże.
Gdy Nowy Rok mglisty - zjedzą kapustę glisty.
Gdy Nowy Rok w progi, to stary rok w nogi.
Gdy w Nowy Rok skwar i upał, baran wilka będzie chrupał.
Gdy w Nowy Rok pluta, ze żniwem też będzie pokuta.
Jak Nowy Rok jasny i chłodny - cały roczek pogodny i płodny.
Jaki Nowy Rok, taki cały rok.