Książki Mojej Mamy
▼
wtorek, 30 czerwca 2015
Makaron spaghetti z sosem pomidorowo-bakłażanowym
Jedliście kiedyś kaszę jaglaną z makaronem? Niby niezbyt oczywiste połączenie, a jakie pyszne. Więcej informacji o Królowej kasz znajdziecie tutaj. Zapraszamy do stołu!
czwartek, 25 czerwca 2015
Fasolka szparagowa z czerwona cebulą, ryżem i pomidorami
Dzisiaj mamy dla Was przepyszną i pożywną fasolkę szparagową z dodatkiem czerwonej cebuli, ryżu i pomidorów. Idealny pomysł na czerwcowy obiad. Fasolka jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży. Z kolei duża zawartość błonnika sprawia, że warzywo to jest bardzo często stosowane w wielu dietach odchudzających. Szparagówka jest idealna dla cukrzyków, dzięki małej kaloryczności i niskiemu indeksowi glikemicznemu.
Nic tylko się zajadać! :)czwartek, 18 czerwca 2015
Sałatka z komosą ryżową, rzodkiewką i awokado
Już w starożytności, naturalne oleje były ze swoich niezwykłych właściwości, część z nich zostało naukowo dowiedzionych. W starożytnym Egipcie ziarna pszenicy, kojarzone były z misteriami poświęconymi Ozyrysowi. Miejscowa ludność przed zasiewami, lepiła figurki z ziemi przedstawiające bóstwo, a następnie wkładała w nie ziarna zbóż. Figurka po pewnym czasie pokrywała się zielonymi pędami, co miało nawiązywać do mitycznej śmierci i odrodzenia boga. W Grecji natomiast,złociste kłosy pszenicy były atrybutem Demeter, bogini płodności ziemi, urodzaju, ziemi uprawnej, zbóż i rolnictwa.
piątek, 12 czerwca 2015
Pieczony bakłażan z pomidorami i białą fasolką
W końcu!! Koc, niebo, słońce, może jakaś plaża, rzeka... Tak, wiecie o czym chcę napisać. Nareszcie pełną parą zaczęło się lato! W Krakowie i innych miastach aż roi się od inicjatyw na świeżym powietrzu. Korzystajmy z nich i cieszmy się, że nareszcie wszechobecne ciepło zawitało do aury naszego środkowo-europejskiego kraju.
poniedziałek, 8 czerwca 2015
Tort serowo-truskawkowy
Truskawkowo mi! Uwielbiam czerwiec, uwielbiam owoce. I uwielbiam Moją Mamę, że piecze mi tort serowo-truskawkowy!!! Ten przepis podpatrzony został na Kwestii Smaku. Niełatwy, ale efekt końcowy jest obłędny. Tort ten króluje od dawna na przyjęciach urodzinowych w mojej rodzinie. Gorąco polecamy! :)
wtorek, 2 czerwca 2015
Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną
Piękna, słoneczna pogoda za oknem zachęca do pieczenia lekkich i niesłodkich deserów. Idealnie do tego typu przysmaków pasuje rabarbar. Świetnie nadaje się do kompotów, kisieli i galaretek. Dla mnie najlepsze są pulchne ciasta i kruszonki, które smakowicie komponują się ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj proponujemy Wam niezwykle aromatyczny biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną. Szybki w przygotowaniu, w sam raz na dzisiejsze, słoneczne popołudnie!