Pozostając w temacie oleju kokosowego i jego smaku, proponujemy Wam dzisiaj dorsza w sosie pomidorowych, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą. Niezwykle pożywne i syte danie. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Smacznego!
Dorsz w sosie pomidorowym, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą
Dorsz w sosie pomidorowym, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą
Składniki:
- 1/2 kg filetów z dorsza
- 1 i 1/2 puszki ciecierzycy (lub 60 dag namoczonej i ugotowanej)
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów (lub 40 dag obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)
- 3/4 puszki mleka kokosowego
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 1 łyżeczka curry w proszku lub pasty curry w słoiczku.
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i curry. Smaż 1 minutę.
Dodaj pomidory i mleko kokosowe. Gotuj około 7 minut. Część wody powinna wyparować.
Dodaj odcedzoną z wody ciecierzycę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu około 6 minut.
Dorsza pokrój na spore kawałki, włóż do sosu, dodaj pietruszkę lub kolendrę i gotuj już nie mieszając około 6 minut..
Polecamy. A na bloga będziemy zaglądać! Pozdrawiamy. :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuń