Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

środa, 29 maja 2019

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Przepis iście sezonowy, pachnący wiosną i budzącym się do życia światem. Orzeźwiający kwaśny smak rabarbaru mieszający się ze słodyczą dobrego miodu z odrobiną cynamonu, wanilii i kardamonu. To wszystko znajdziecie w naszej wiosennej propozycji na słodki i lekki deser. Bardzo oczywiste ciasto z dodatkiem aromatycznych przypraw. Witaj wiosno!



Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Składniki:

  • 5 łodyg cynamonu
  • 4 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 5 kropli esencji waniliowej
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • skóra zdarta z połowy pomarańczy


Ciasto:

  • 1 szklanka ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 5 kropli esencji waniliowej
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g oleju ryżowego lub roztopionego masła
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Umyty rabarbar pokroić na małe kawałki, w garnku podgrzać ksylitol.  Gdy będzie gorący dodać rabarbar i smażyć parę minut, dodać miód, esencję waniliową, przyprawy i skórkę z pomarańczy. Smażyć parę minut. Tak przygotowany sos przelać do tortownicy,

Jajka, cukier i cukier ubić na puszystą masę.

Dodać jogurt, olej oraz mąkę (wcześniej przesianą) oraz proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.

Tak przegotowaną masę przekładamy na tortownicę wyłożoną rabarbarem.

Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 st. C, aż ciasto podrośnie i lekko się zarumieni.

Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć do góry dnem, posypać ewentualnie na wierzchu cukrem pudrem.

Smacznego!


















Autor: Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz