Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

czwartek, 9 sierpnia 2018

Tarta z cukinią, ricottą i pomidorami

Upały póki co, nie dają nam od siebie odpocząć. Moja Mama jednak, zaprawiona w boju prężnie działa i krząta się po swojej kuchni, przygotowując dla Was kolejne przepisy. Poniżej przepis na moją imieninową tartę z cukinią, ricottą i pomidorami. Sądząc po komentarzach imprezowych degustatorów jest niezwykle smaczna i inna od wszystkich dotychczasowych. 
Głównym składnikiem nadzienia jest cukinia, ale wyraźnie czuć tam również ziemniaki i podsmażoną cebulę dymkę. Całość dopełnia kremowy posmak świeżej ricotty. 

Spróbujcie sami. 

Tarta z cukinią, ricottą i pomidorami.

Składniki:


Nadzienie tarty:

  • 4 cebulki dymki (biała część)
  • 2 duże cukinie (najlepiej żółte)
  • 3 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 -120 g ricotty
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta tymianku
  • 3 pomidory
  • sól, pieprz
Spód tarty:
  • 125 g zimnego masła
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto, wylepiamy nim formę na tartę i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, lekko dociskamy (można też przykryć papierem, obciążyć kulkami ceramicznymi)
i pieczemy 10 minut w tem. 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię lub papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika.

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na ok. 15 - 20 minut. Po tym czasie przelewamy wodą i dokładnie odciskamy na sitku.

Dymkę kroimy w talarki i podsmażamy na maśle do zarumienienia. Dodajemy odciśniętą cukinię
i smażymy ok. 10 minut, żeby większość wody wyparowała.

Ricottę mieszamy z jajkami, tymiankiem, solą, pieprzem i szczypiorkiem.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, wystudzone obieramy, kroimy na cienkie plasterki
i układamy na cieście. Przykrywamy cukinią a następnie masą serowo-jajeczną. Na wierzchu układamy plastry pomidorów bez skóry. Lekko solimy.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 20 minut w piekarniku nastawionym na dół - termoobieg a następnie przez 20 minut góra+dół – termoobieg.

Smacznego!
















Autor: Ania
Warzywa psiankowate 2018

1 komentarz:

  1. Dzisiaj zrobiłam, wyszła pyszna. Dzięki za przepis! Agata

    OdpowiedzUsuń