Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

sobota, 21 kwietnia 2018

Bezglutenowa pizza sycylijska

Postanowienia noworoczne mogą być różne. Kiedy 1 stycznia jak co roku, tradycyjnie zapisywałam moje postanowienia na pierwszej stronie nowego kalendarza zdałam sobie sprawę, że pozycji na 2018 rok jest bardzo dużo. Długo się nie zastanawiając, skreśliłam wszystkie niepotrzebne cele, zostawiłam w moim mniemaniu dwa najważniejsze- być szczęśliwą i zdrową.  Oba, jak na razie skutecznie udaje mi się realizować. Do rzeczy, od połowy stycznia jestem na programie oczyszczającym prof. Siergieja Batieczko, nie wdając się w szczegóły jestem na diecie bezglutenowej, bez laktozowej i lekkostrawnej. Razem z mamą testujemy w naszej kuchni dania bezglutenowe, oto jedno z nich, sycylijska pizza bezglutenowa na mące  z ciecierzycy. 




Sycylijska pizza bezglutenowa 

Składniki:

Ciasto:
  • 250 ml niesłodzonego mleka roślinnego
  • 7 g suszonych bio drożdży
  • 2 i 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • 400 g mąki bezglutenowej (u mnie mąka z ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżka nasion lnu
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
Sos pomidorowy:
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • suszone oregano
  • pieprz cayenne
Dodatki do pizzy:
  • 1 średni bakłażan
  • 2 czerwone cebule
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 kg pieczarek
  • kapary w zalewie

Przygotowanie

Ciasto:

Mleko roślinne lekko podgrzewamy, następnie 50 ml przelewamy do małego słoiczka, dodajemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na około 15 minut, aż do momentu jak mieszaninie zaczną pojawiać się bąbelki.


W osobnej miseczce mieszamy nasiona lnu z wodą. Wymieszać i pozostawić na parę minut.

Po chwili do mieszanki z nasionami lnu dodajemy oliwę z oliwek oraz pozostałą część podgrzanego mleka roślinnego.

Do większej miski przesiewamy mąkę. Małymi porcjami dodajemy do przesianej mąki mieszankę z nasionami lnu oraz drożdże. Ugniatamy na gładką masę.

Mieszamy sodę oczyszczoną z octem jabłkowym, dodajemy szybko do ciasta.

Ciasto wykładamy na płaską formę do pieczenia pokrytą wcześniej papierem do pieczenia skropionym oliwą z oliwek.

Ciasto powinno mieć grubość około 2 cm.

Gotowe pizzę pozostawiamy w ciepłym miejscu  pod przykryciem do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy

W małym garnku podsmażamy na oliwie 3 ząbki czosnku oraz cebulę drobno pokrojoną.

Dodajemy  przecier pomidorowy podgrzewamy całość, dodając sól, pieprz.

Na koniec dodajemy niewielką ilość pieprzu cayenne.

Dodatki do pizzy:

Pieczarki, paprykę i cebule kroimy na cienkie talarki.

Bakłażany kroimy w krążki i podsmażamy na oliwie.

Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Dodatki na pizzy układamy według uznania. Na koniec dodajemy kapary i dekorujemy świeżą bazylią.

Pizze pieczemy około 10-15 minut.

Smacznego!






Autor: Ania


Pieczarkowy Tydzień 2018

3 komentarze:

  1. Great post on "Bezglutenowa pizza sycylijska". As a professional chef i have to appreciate your work. Keep Posting useful posts like this. Keep in touch with my websites- cooking training dubai | sugar craft institute

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow this recipie is amazing and no one would never miss to add pepper masala to the preparation


    Raw Honey Online, Black Pepper Online, Buy cardamom online

    OdpowiedzUsuń