Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

piątek, 14 kwietnia 2017

Żurek dla wegetarian

Wielkanoc tuż tuż, podrzucamy najlepszy przepis na aromatyczny i smaczny żurek. Dla wegetarian i nie tylko. Przyrządzony na samodzielnie przygotowanym zakwasie, doprawiony wędzoną papryką i świeżym chrzanem smakuje wybornie. Polecamy!



Żurek dla wegetarian (i nie tylko)
Z puree ziemniaczanym

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ l żurku
  • ok. 1/5 l wody
  • 2-3 listki laurowe
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 5 łyżek jogurtu greckiego albo śmietany zwykłej lub sojowej
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 70 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • ½ łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Obrane, opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, 3 gałązki natki, 2 gałązki koperku, 2 ząbki czosnku) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, sól i oliwę zagotowujemy a następnie gotujemy 60 minut.

W tym czasie obieramy ziemniaki (można je również tylko porządnie umyć i gotować w skórkach a obrać po ugotowaniu), kroimy na większe kawałki, zalewamy wodę na wysokość 1/3 ziemniaków, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Po tym czasie odcedzamy (obieramy) i przecieramy przez praskę.

Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle lub oliwie.

Odcedzamy warzywa i przyprawy przez sitko i do czystego wywaru wlewamy wymieszany w butelce żurek, dodajemy chrzan, majeranek i 1 ząbek pokrojonego drobno czosnku. Zagotowujemy.

Jogurt lub śmietanę przekładamy do garnuszka, wlewamy po 1 łyżce zupy (około 8 łyżek), mieszamy i wlewamy do żurku. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Gotujemy 1 minutę.

Na talerze nakładamy puree ziemniaczane, okraszamy cebulką i pozostałym koperkiem, wlewamy żurek.

Smacznego!




Autor: Mama

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz