Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

wtorek, 2 września 2014

Granola z owocami goji i żurawiny

Pierwszy dzwonek w szkole! A może pyszna granola z jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżych owoców? Nie masz pomysłu na drugie śniadanie dla siebie lub dla swojego dziecka? Chcesz, aby w szkole Twoja pociecha jadła smacznie i zdrowo? A może sam/sama masz już dość kanapek z szynką pałaszowanych na szybko w ciągu pracy? 



Moja Mama proponuje pyszną i pożywną granolę. Mieszankę różnych pełnowartościowych składników, podawanych ze świeżymi owocami, które aktualnie znajdziemy na targu. Mogą to być borówki (polskie lub amerykańskie), słodkie maliny, dojrzałe winogrona, soczyste jabłka i gruszki, kiwi albo melon. A gdy nadchodzi jesień? Ja osobiście uwielbiam granolę z jabłkami przesmażonymi wcześniej z cynamonem i masłem. Z dodatkiem jogurtu naturalnego- przepyszne. Ciekawym składnikiem, który dodaje Moja Mama do naszego domowego musli, są owoce goji. Małe miękkie, czerwone owoce o lekko słodkawym smaku. Nazywane najzdrowszymi owocami świata. Są bogatym źródłem aminokwasów, witamin (witaminy C oraz witamin z grupy B), żelaza, wapnia, cynku, selenu i wielu innych. Są bardzo cenionym składnikiem zbilansowanej diety, pomocne w odchudzaniu. Zapobiegają chorobom stawów i kości, wzmacniają układ odpornościowy. Jako silny antyoksydant, opóźniają procesy starzenia, poprawiają wzrok i dodają sił witalnych. Dieta wzbogacona w owoce goji, może wpływać korzystnie na układ krwionośny regulując ciśnienie tętnicze krwi.Według chińskiej medycyny owoce te mają zapewnić nam długowieczność, a panom - poprawić płodność i potencję.

Poniżej podaje przepis na pyszną granolę Mojej Mamy:

Składniki:
  • 700 g płatków owsianych
  • 200 g migdałów
  • 50 g sezamu
  • 50 g nasion słonecznika
  • owoce goji lub żurawiny
  • 150 g dobrego oleju słonecznikowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
  • 150 g miodu
  • 150 ml soku jabłkowego lub wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

• w małym garnku podgrzać olej, sok, miód i cynamon.
• w osobnej misce połączyć suche składniki, a następnie dokładnie wymieszać je z miodem.
• Piekarnik podgrzać do około 160 stopni C. Płatki, równomiernie wyłożyć na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia.
• Całość włożyć do nagrzanego piekarnika na około godzinę i mieszać co 15 minut, aby uniknąć przypalenia się płatków)
• Następnie zmniejszyć piekarnik do około 130 stopni C i dopiekać jeszcze 50 minut (mieszając cały czas)
• Po upieczeniu i ostudzeniu, dodać owoce goji (lub żurawiny) i przenieść granolę do szklanego słoika.
• Ułożyć warstwami w słoiczku (granola, jogurt i owoce) i zabrać do pracy!

Smacznego!







AUTOR: Córka

2 komentarze:

  1. Stronka super, aż ślinka cieknie. Wczoraj przygotowałam tartę. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowo. Na pewno nie będziemy zwalniać tempa. Niebawem jeszcze więcej historii, przepisów i zdjęć. Pozdrawiam

      Usuń