Moja Mama proponuje pyszną i pożywną granolę. Mieszankę różnych pełnowartościowych składników, podawanych ze świeżymi owocami, które aktualnie znajdziemy na targu. Mogą to być borówki (polskie lub amerykańskie), słodkie maliny, dojrzałe winogrona, soczyste jabłka i gruszki, kiwi albo melon. A gdy nadchodzi jesień? Ja osobiście uwielbiam granolę z jabłkami przesmażonymi wcześniej z cynamonem i masłem. Z dodatkiem jogurtu naturalnego- przepyszne. Ciekawym składnikiem, który dodaje Moja Mama do naszego domowego musli, są owoce goji. Małe miękkie, czerwone owoce o lekko słodkawym smaku. Nazywane najzdrowszymi owocami świata. Są bogatym źródłem aminokwasów, witamin (witaminy C oraz witamin z grupy B), żelaza, wapnia, cynku, selenu i wielu innych. Są bardzo cenionym składnikiem zbilansowanej diety, pomocne w odchudzaniu. Zapobiegają chorobom stawów i kości, wzmacniają układ odpornościowy. Jako silny antyoksydant, opóźniają procesy starzenia, poprawiają wzrok i dodają sił witalnych. Dieta wzbogacona w owoce goji, może wpływać korzystnie na układ krwionośny regulując ciśnienie tętnicze krwi.Według chińskiej medycyny owoce te mają zapewnić nam długowieczność, a panom - poprawić płodność i potencję.
Poniżej podaje przepis na pyszną granolę Mojej Mamy:
Składniki:
- 700 g płatków owsianych
- 200 g migdałów
- 50 g sezamu
- 50 g nasion słonecznika
- owoce goji lub żurawiny
- 150 g dobrego oleju słonecznikowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
- 150 g miodu
- 150 ml soku jabłkowego lub wody
- 1 łyżeczka cynamonu
• w małym garnku podgrzać olej, sok, miód i cynamon.
• w osobnej misce połączyć suche składniki, a następnie dokładnie wymieszać je z miodem.
• Piekarnik podgrzać do około 160 stopni C. Płatki, równomiernie wyłożyć na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia.
• Całość włożyć do nagrzanego piekarnika na około godzinę i mieszać co 15 minut, aby uniknąć przypalenia się płatków)
• Następnie zmniejszyć piekarnik do około 130 stopni C i dopiekać jeszcze 50 minut (mieszając cały czas)
• Po upieczeniu i ostudzeniu, dodać owoce goji (lub żurawiny) i przenieść granolę do szklanego słoika.
• Ułożyć warstwami w słoiczku (granola, jogurt i owoce) i zabrać do pracy!
Smacznego!
AUTOR: Córka
Stronka super, aż ślinka cieknie. Wczoraj przygotowałam tartę. Pychotka.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowo. Na pewno nie będziemy zwalniać tempa. Niebawem jeszcze więcej historii, przepisów i zdjęć. Pozdrawiam
Usuń