Coś pikantnego i na szybko? Wystarczy zmieszać ze sobą ugotowaną kaszę jaglaną, suszone pomidory, mąkę, jajko i przyprawy, a przepyszne pikantne kotleciki podbiją Waszą kuchnię!!
Nam, najlepiej smakują z sałatką z selera naciowego oraz kopru włoskiego. Przepis tutaj. Idealne połączenie. Spróbujcie sami! Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej
Z dodatkiem suszonych pomidorów i musztardy
Składniki:
- 1 i ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 małe jajko
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki mąki
- 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- sól i pieprz
- 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (Cayenne)
- 1 płaska łyżeczka czerwonej papryki
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oliwy, po chwili dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy na małym ogniu.
Do miksera wrzucamy pokrojone pomidory, kaszę jaglaną, musztardę, przecier pomidorowy, mąkę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pestki słonecznika, mieszamy i lepimy małe kotleciki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut.
Podajemy na ciepło albo na zimno z dodatkiem dowolnej sałatki np. z kopru włoskiego, jabłka i selera naciowego.
Smacznego!
Autor: Mama
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz