Pyszne, zdrowe i szybkie do wykonania
Pomysł zaczerpnięty z Natura na talerzu
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1 szklanka daktyli
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
Składniki na wypełnienie ciasta:
- 5 dużych jabłek
- 1/2 obranej pomarańczy
- 1/2 szklanki daktyli
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Formę o wymiarach 23 cm wykładamy folią kuchenną.
Daktyle (zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na około 2 godziny. Migdały mielimy.
Orzechy włoskie wrzucamy do misy miksera i drobno miksujemy. Dodajemy zmielone migdały, daktyle, miód lub syrop klonowy, olej kokosowy. Miksujemy przez chwilę do momentu połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy spód formy i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Jedno jabłko, pół pomarańczy, wymoczone daktyle, cynamon i gałkę muszkatołową dokładnie miksujemy.
Pozostałe jabłka obieramy, kroimy w cienkie plastry.
Wyjmujemy z lodówki ciasto i układamy na nim na przemian plastry jabłek i musu daktylowego. Im więcej warstw uda nam się ułożyć tym lepiej.
Druga część ciasta rozwałkowujemy (najlepiej na folii kuchennej) i przykrywamy nią masę jabłkową, delikatnie dociskając krawędzie.
Ciasto wkładamy do lodówki i gdy lekko stwardnieje można się delektować jego pysznym smakiem.
Smacznego!
Autor: Mama
wygląda obłędnie! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)