Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

czwartek, 21 stycznia 2016

Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia

Uwielbiam styczeń. To czas nowych pokładów energii, nowych pomysłów. Człowiek zaczyna następny rok z nadzieją i pozytywnymi emocjami. Kolejne plany, postanowienia mnożą się w głowie. Ja też tak mam, codziennie wpadam na ciekawe pomysły, zapisuję je i staram realizować. Styczeń to dobry czas. Wykorzystajcie to!

 


Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia
Pyszne, zdrowe i szybkie do wykonania
Pomysł zaczerpnięty z Natura na talerzu

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1 szklanka daktyli
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
Składniki na wypełnienie ciasta:
  • 5 dużych jabłek
  • 1/2 obranej pomarańczy
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:

Formę o wymiarach 23 cm wykładamy folią kuchenną.

Daktyle (zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na około 2 godziny. Migdały mielimy.

Orzechy włoskie wrzucamy do misy miksera i drobno miksujemy. Dodajemy zmielone migdały, daktyle, miód lub syrop klonowy, olej kokosowy. Miksujemy przez chwilę do momentu połączenia składników.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy spód formy i wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Jedno jabłko, pół pomarańczy, wymoczone daktyle, cynamon i gałkę muszkatołową dokładnie miksujemy.

Pozostałe jabłka obieramy, kroimy w cienkie plastry.

Wyjmujemy z lodówki ciasto i układamy na nim na przemian plastry jabłek i musu daktylowego. Im więcej warstw uda nam się ułożyć tym lepiej.
Druga część ciasta rozwałkowujemy (najlepiej na folii kuchennej) i przykrywamy nią masę jabłkową, delikatnie dociskając krawędzie.

Ciasto wkładamy do lodówki i gdy lekko stwardnieje można się delektować jego pysznym smakiem.

Smacznego!








Autor: Mama

Niskokaloryczny styczeń 2016 Ciasta Bez Pieczenia

1 komentarz: