Kakao powstaje z nasion kakaowca, które poddawane są wtórnej fermentacji, a następnie suszeniu. Tak uzyskane nasiona praży się i mieli, w wyniku czego powstaje gęsta masa, z której w procesie tłoczenia otrzymuje się masło kakaowe, szeroko stosowane m.in. w kosmetyce. Odtłuszczone wytłoczyny, zmielone przybierają postać proszku o brunatnym kolorze - kakao.
Czekolada to mieszanka kakao i masła kakaowego, Aztekowie pijali ją na zakończenie posiłku, przed wypaleniem tytoniu i sjestą. Kakaoterapia, to uznana przez współczesnych naukowców, metoda profilaktyki takich chorób cywilizacyjnych jak wylew, zawał serca, rak czy cukrzyca.
Kakao to świetny afrodyzjak, ma właściwości poprawiające krążenie. Wzmaga koncentrację i poprawia humor. Nie na darmo mówi się, że " na chandrę najlepsza jest czekolada". Wszystko dzięki dużej zawartości magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu i cynku. Dzięki tym składnikom, redukuje stres i wyczerpanie. Polecane jest szczególnie uczniom, studentom oraz wszystkim przemęczonym i zestresowanym osobom. Odkryto powiązania między brakiem tych składników mineralnych, a stanem napięcia przedmiesiączkowego, dlatego wiele kobiet uważa, że czekolada pomaga im poprawić samopoczucie.
Ziarno kakaowca zawiera najwyższa dawkę antyoksydantów, chronią nas one przed uszkodzeniem DNA, wirusami, rakiem i chorobami skóry. Kakao obok aceroli, to najbogatsze źródło przyswajalnej witaminy C.
U nas na blogu ciekawa propozycja. Koktajl na mleku roślinnym z jarmużem i kakao. Mieszanka wybuchowa, ale za to pyszna i zdrowa!
Koktajl na mleku roślinnym z jarmużem i kakao
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego ( u nas kokosowe)
- 1 banan
- 2 liście jarmużu (bez łodyg)
- 2 plastry ananasa
- 2 łyżki kakao
- 1/2 ogórka zielonego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Najlepiej smakuję schłodzony.
Autor: Córka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz