Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

sobota, 9 stycznia 2016

Koktajl z brokułem, pomarańczą i ostropestem plamistym

Ostropest plamisty w średniowieczu okrzyknięto jedną z najważniejszych roślin leczniczych. Współcześnie, ogólnie stosowany ze względu na jego wyjątkowe właściwości.

Roślina ta jest stosowana głównie w kuracjach oczyszczających, a także w przypadku uszkodzeń, stłuszczeniu i marskości wątroby oraz zaburzeniach pracy woreczka żółciowego. Działa detoksykacyjnie na wątrobę. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest jednak niedrożność dróg żółciowych. Nie powinny spożywać go również kobiety w ciąży i karmiące.

Owoce ostropestu plamistego zawierają sylimarynę, która jest silnym przeciwutleniaczem. Można też samodzielnie sporządzać z nich odwar lub nalewkę.





Gwiazdą dzisiejszego koktajlu jest właśnie mielony ostropest plamisty. Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i aptekach.

Koktajl z brokułem, pomarańczą i ostropestem plamistym

Składniki:
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 grejpfruta
  • 1/2 brokuła
  • 1 szklanka wody 
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego
Przygotowanie:

Ostropest gotujemy przez 10 minut w wodzie, przecedzamy przez sitko.
Brokuła, grejpfruta i pomarańczę miksujemy i dodajemy do wywaru z ostropestu. Wszystko razem mieszamy. Schłodzić przed wypiciem. 






Autor: Córka



Niskokaloryczny styczeń 2016

1 komentarz: