Roślina ta jest stosowana głównie w kuracjach oczyszczających, a także w przypadku uszkodzeń, stłuszczeniu i marskości wątroby oraz zaburzeniach pracy woreczka żółciowego. Działa detoksykacyjnie na wątrobę. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest jednak niedrożność dróg żółciowych. Nie powinny spożywać go również kobiety w ciąży i karmiące.
Owoce ostropestu plamistego zawierają sylimarynę, która jest silnym przeciwutleniaczem. Można też samodzielnie sporządzać z nich odwar lub nalewkę.
Gwiazdą dzisiejszego koktajlu jest właśnie mielony ostropest plamisty. Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i aptekach.
Koktajl z brokułem, pomarańczą i ostropestem plamistym
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 1/2 grejpfruta
- 1/2 brokuła
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka ostropestu plamistego
Przygotowanie:
Ostropest gotujemy przez 10 minut w wodzie, przecedzamy przez sitko.
Brokuła, grejpfruta i pomarańczę miksujemy i dodajemy do wywaru z ostropestu. Wszystko razem mieszamy. Schłodzić przed wypiciem.
Autor: Córka
porządna porcja zdrowia!
OdpowiedzUsuń